Cercetatorii britanici se apara dupa ce au ucis-o pe Ming, cea mai batrana creatura din lume
Acuzati ca au ucis din greseala cea mai veche creatura din lume - scoica in varsta de 507 ani, poreclita Ming - cercetatorii britanici de la Universitatea Bangor se apara.
Oamenii de stiinta britanici au fost aspru criticati dupa ce saptamana trecuta presa internationala a relatat despre cea mai batrana creatura de pe Terra - o scoica de 507 ani, pe nume Ming - pe care oamenii de stiinta au omorat-o, deschizand-o pentru a-i verifica varsta cu exactitate, relateaza Daily Mail.
Rusinati, cercetatorii au explicat ca nu au ucis-o pe Ming DOAR pentru a-i afla varsta.
Alegeri 2024
05:30
LIVE TEXT | Alegerile Parlamentare 2024 în diaspora. S-au deschis urnele pentru românii din străinătate
20:47
PSD a solicitat BEC renumărarea voturilor în prezența jurnaliștilor și observatorilor: „Este nevoie de transparenţă totală”
20:45
Decizia BEC după ce USR a cerut să se renunțe la renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor
20:34
FRF, mesaj pentru români înainte de alegerile parlamentare: "Avem șansa să inspirăm din nou Europa!" | VIDEO
Doctorul Paul Butler, specialist in probleme de mediu la Universitatea Bangor, a explicat ca scoica a fost gasita in 2007 in largul coastei Islandei si a fost ridicata alaturi de alte 200 de exemplare pentru studierea schimbarilor climatice.
Acesta a povestit ca in 2006, cercetatorii habar nu aveau de varsta scoicii. Lovitula fatala pentru creatura a venit pentru ca oamenii au bagat-o intr-un congelator inainte de a o deschide.
Varsta scoicilor poate fi aflata prin numararea inelelor de crestere de pe exteriorul cochiliei, asa cum se face si in cazul copacilor. In fiecare vara, scoica isi adauga un nou inel.
Initial, cercetatorii au numarat 405 inele vizibile si au creazut ca are 405 ani, insa aceasta s-a dovedit a fi mult mai batrana - cu aproape un secol.
"Am gresit varsta ei reala prima data si cred ca ne-am grabit cand am publicat acel studiu" a declarat Butler.
In realitatea, scoica s-a nascut acum mai bine de 5 secole.
Daily Mail scrie ca Ming a supravietuit Reginei Elizabeta I, razboiului civil din Marea Britanie, a trecut prin doua razboaie mondiale si a fost martora Iluminismului, insa a sfarsit prin a fi ucisa de oamenii de stiinta, care au vrut s-o studieze in detaliu.
Dupa deschiderea cochiliei, cercetatorii au fost uimiti sa observe ca numarul de inele vizibile in interior era mult mai mare, de unde au dedus si varsta reala a molustei - de 507 ani.
Prin analiza izotopilor de oxigen din inelele de crestere, cercetatorii pot descoperi temperatura oceanului, la momentul in care Ming s-a nascut.