Multi dintre elevii care au copiat la BAC folosind casti minuscule au ajuns dupa la clinicile ORL
In timp ce profesorii stau la coada ca sa fie audiati pentru mita, elevii lor stau la rand la doctor, pentru ca nici copiatul nu mai este o operatiune, fara riscuri.
Dupa ce au folosit casti, asa cum au vazut in filmele cu James Bond, adolescentii s-au trezit ca nu le mai pot scoate, din urechi. Asa ca tot mai multi au mers in aceste zile la clinicile ORL. Au fost si cazuri cand casca, de dimensiunea unui bob de orez, nu a putut fi extrasa din canalul auditiv decat dupa o operatie complicata.
Dr. Gheorghe Stanciu, Seful Sectiei ORL - Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Jiu: "Isi introduc prin conductul auditiv extern un receptor mic, care e mult mai mic decat o baterie de ceas, cu un magnet. Introduc aici pana ajunge pe timpan. Daca in interior exista cerumen sau otita supurata sau ceva, receptorul se lipeste si nu mai iese."
Specialistii ORL din Targu Jiu au avut multi pacienti - elevi care nu si-au mai putut extrage dispozitivul de ascultare din urechi, folosit probabil ca sa triseze la examenele de bacalaureat. Pericolul la care se expun este urias.
Medicii incearca mai tarziu sa scoata casca folosind un magnet foarte puternic, utilizat de obicei de oftalmologi la scoaterea corpurilor metalice din ochi. Daca procedeul nu reuseste, se ajunge la operatie.
Castile hands free pot fi inchiriate cu 20 de lei sau cumparate cu 90 de lei, de pe internet.
Cu un asemenea dispozitiv de copiat a fost prinsa o eleva din Motru, in timpul probei de matematica. Ea a fost data afara din examen si mai poate sustine bacul abia anul viitor, in toamna.