BACALAUREAT 2013. Sute de fraude, niciun condamnat. Scandalurile din ultimii ani de la examene

×
Codul embed a fost copiat

Multe acuzatii au insotit in ultimii ani examenele de bac, insa nimeni nu a fost condamnat. Cel mai rasunator dosar de mita a fost deschis in 2008, la un liceu privat din Sighetu Marmatiei.

Atunci, 132 de profesori si elevi au fost acuzati ca au fraudat examenul, dupa ce candidatii ar fi platit fiecare cate o mie de lei pentru a promova.

Procurorii sustin ca banii, aproximativ 30.000 de euro, ar fi ajuns in mainile directoarei liceului. In urma perchezitiilor efectuate la ea acasa, anchetatorii au gasit peste 70.000 de lei. Dosarul nu a fost finalizat nici acum.

Fostii profesori sustin ca Scoala Particulara Gheorghe Pop de Basesti din Sighetu Marmatiei, intrata acum cinci ani in atentia DNA, era un liceu fantoma, unde elevii, muncitori in Spania si Italia, treceau doar o data an si plateau pentru diploma de bacalaureat.

Directoarea si 35 de persoane - profesori si elevi - au fost condamnate, in prima instanta, la cate un an sau doi de inchisoare, insa, in final, nimeni nu a ajuns dupa gratii. Cazul se judeca si acum. Singurele care au stat cateva luni in arest au fost directoarea Meda Leordean si eleva Ileana Botici, fata care a adunat banii.

Citește și
profesori
BACALAUREAT 2013. Directoarea Liceului "Bolintineanu", ARESTATA. 20% dintre elevi ar fi dat spaga
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Directoarea liceului, sotie de politist, a fost demisa in 2008. Astazi preda la un alt liceu din oras.

Nici la Cluj mita la bac nu a fost sanctionata, dovada ca unii profesori acuzati sunt inca la catedra.

In 2010, doi directori de liceu si un profesor universitar, presedinte al comisiei de bacalaureat, au fost acuzati de dare si luare de mita. Cativa elevi, spun anchetatorii DNA, lasau foile goale dupa examen, iar seful de comisie trebuia sa inchida ochii cand le primea completate cu raspunsurile corecte chiar de directori.

Valentin Cuibus, director Inspectoratul Scolar Judetean Cluj: "Inca nu am primit nicio sentinta in privinta celor doi profesori. In momentul in care va ajunge la noi un astfel de act, vom lua masurile care se impun in acesta situatie".

Profesorul universitar implicat in acest scandal preda si acum la aceeasi facultate. Procurorii spun ca el ar fi primit mita peste 4.000 de euro. Dar, nici pana acum, dosarul nu a fost solutionat.

Doru Sabau, purtator de cuvant la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj: "Este profesor aici din 1990. O perioada, dupa problemele aparute in presa, a stat in concediu fara plata un an de zile, dupa care a revenit la catedra. Am inteles ca procesul este inca in derulare si cand vom primi o sentinta se vor da sanctiuni".

Si la Botosani un profesor de la Universitatea Gheorghe Asachi si vicepresedinta comitetului de parinti de la Colegiul Economic Octav Onicescu au fost retinuti pentru nereguli la bacalaureat, in 2010. Cei doi au fost trimisi in judecata, dar nici aici cazul nu a obtinut un verdict final.

Alti 55 de profesori care au primit bani sau mancare pentru a-i lasa pe elevi sa se "inspire", au scapat doar cu amenzi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
PERLE BAC 2013 de la limba romana:
PERLE BAC 2013 de la limba romana: "Nici nu stiti ce probleme am acasa"

PERLE BAC 2013. Pentru unii dintre elevii care au dat bacul la romana anul acesta, ghilimele sunt puse ca sa "stii tu, ca cititor, ca n-a zis asta autorul", iar "rolul verbelor, la imperfect, este ca sa ne arate ca lumea asta chiar e imperfecta".

BACALAUREAT 2013. Directoarea Liceului
BACALAUREAT 2013. Directoarea Liceului "Bolintineanu", ARESTATA. 20% dintre elevi ar fi dat spaga

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, cercetata pentru frauda la bacalaureat, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.