BACALAUREAT 2013. Sute de fraude, niciun condamnat. Scandalurile din ultimii ani de la examene
Multe acuzatii au insotit in ultimii ani examenele de bac, insa nimeni nu a fost condamnat. Cel mai rasunator dosar de mita a fost deschis in 2008, la un liceu privat din Sighetu Marmatiei.
Atunci, 132 de profesori si elevi au fost acuzati ca au fraudat examenul, dupa ce candidatii ar fi platit fiecare cate o mie de lei pentru a promova.
Procurorii sustin ca banii, aproximativ 30.000 de euro, ar fi ajuns in mainile directoarei liceului. In urma perchezitiilor efectuate la ea acasa, anchetatorii au gasit peste 70.000 de lei. Dosarul nu a fost finalizat nici acum.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fostii profesori sustin ca Scoala Particulara Gheorghe Pop de Basesti din Sighetu Marmatiei, intrata acum cinci ani in atentia DNA, era un liceu fantoma, unde elevii, muncitori in Spania si Italia, treceau doar o data an si plateau pentru diploma de bacalaureat.
Directoarea si 35 de persoane - profesori si elevi - au fost condamnate, in prima instanta, la cate un an sau doi de inchisoare, insa, in final, nimeni nu a ajuns dupa gratii. Cazul se judeca si acum. Singurele care au stat cateva luni in arest au fost directoarea Meda Leordean si eleva Ileana Botici, fata care a adunat banii.
Directoarea liceului, sotie de politist, a fost demisa in 2008. Astazi preda la un alt liceu din oras.
Nici la Cluj mita la bac nu a fost sanctionata, dovada ca unii profesori acuzati sunt inca la catedra.
In 2010, doi directori de liceu si un profesor universitar, presedinte al comisiei de bacalaureat, au fost acuzati de dare si luare de mita. Cativa elevi, spun anchetatorii DNA, lasau foile goale dupa examen, iar seful de comisie trebuia sa inchida ochii cand le primea completate cu raspunsurile corecte chiar de directori.
Valentin Cuibus, director Inspectoratul Scolar Judetean Cluj: "Inca nu am primit nicio sentinta in privinta celor doi profesori. In momentul in care va ajunge la noi un astfel de act, vom lua masurile care se impun in acesta situatie".
Profesorul universitar implicat in acest scandal preda si acum la aceeasi facultate. Procurorii spun ca el ar fi primit mita peste 4.000 de euro. Dar, nici pana acum, dosarul nu a fost solutionat.
Doru Sabau, purtator de cuvant la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj: "Este profesor aici din 1990. O perioada, dupa problemele aparute in presa, a stat in concediu fara plata un an de zile, dupa care a revenit la catedra. Am inteles ca procesul este inca in derulare si cand vom primi o sentinta se vor da sanctiuni".
Si la Botosani un profesor de la Universitatea Gheorghe Asachi si vicepresedinta comitetului de parinti de la Colegiul Economic Octav Onicescu au fost retinuti pentru nereguli la bacalaureat, in 2010. Cei doi au fost trimisi in judecata, dar nici aici cazul nu a obtinut un verdict final.
Alti 55 de profesori care au primit bani sau mancare pentru a-i lasa pe elevi sa se "inspire", au scapat doar cu amenzi.