Dimensiunile fenomenului "SPAGA LA BAC". Rata promovabilitatii in liceele anchetate pentru frauda
Bacalaureatul de anul acesta capata un iz penal. Scandalul spagilor se extinde ca o plaga.
Mai nou, directoarea unui liceu din Timis si 5 elevi au ajuns in fata procurorilor dupa ce anchetatorii au primit informatii ca in scoala s-ar fi strans anumite sume pentru ca examinatorii sa fie mai indulgenti. Banii de protocol ar fi ajuns la comisia de examinare. Si la Mangalia, politistii i-au luat la intrebari pe doi absolventi, prinsi cu fotocopii pe care erau rezolvarile subiectelor.
"Ca sa fie bine", spun procurorii, elevii liceului Gataia din Timis ar fi pus cate 200 de lei de fiecare. Banii stransi chipurile pentru protocol au plecat spre examinatorii de la centrul din Deta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astazi, insa absolventii dar si directoarea au fost audiati. "M-au intrebat daca s-au strans bani despre care nu stiu sa spun. Nu stiu de banii acestia. Nu inteleg sensul", a spus Gabriela Neda, director Liceul Gataia.
Eleva audiata: Prin telefon am fost chemati sa ne prezentam la sectie.
Reporter: Ce v-au intrebat exact procurorii?
Eleva audiata: Daca am dat bani, daca s-au adunat bani, am zis ca nu s-a intamplat nimic, nu am adunat nimic si daca in sala au intrat foi cu rezolvari. Am zis ca nu.
Reporter: Intrebarile au fost in general daca s-au strans bani sau s-au dat bani?
Eleva audiata: Din cate stiu eu nu. Nici nu am adunat, nici nu am vazut nimic, m-am ocupat strict de lucrarea mea.
Si totusi anchetatorii au informatii potrivit carora banii au fost ceruti sub forma de spaga. "Sa vedem daca sesizarea pe care o avem se confirma sau nu se confirma. Avem o sesizare din oficiu. Se vorbea de o suma de bani data anterior examenului de bacalaureat", spune Adrian Golban- procuror Parchetul de pe Langa Tribunalul Timis.
La liceul teoretic din Gataia, promovabilitatea a fost de 74%, peste media din judet. Coincidenta face ca si lucrarile de la Peciu Nou sa fie verificate tot la centrul din Deta. La a doua unitate de invatamant promovabilitatea a fost chiar de 94%.
Curios este ca in multe zone din tara acolo unde copiii n-au avut emotii, dimpotriva, au existat si cele multe cautari pe internet privind modalitatile de copiere la bac.
Asadar elevii care s-au interesat cum pot sa fraudeze examenul sunt din judetele colorate cu albastru inchis pe aceasta harta. Culmea, tot aceastea sunt si judetele fruntase cu note mari.
Si la Mangalia, la Liceul Tehnologic "Ion Banescu", procurorii fac audieri, dupa ce pe bancile a doi elevi s-au gasit subiecte rezolvate si fotocopiate. Cei doi au fost eliminati si sunt deja cercetati pentru frauda. Se pare insa ca tinerii si-au ajutat si alti colegi. Sunt 23 de suspecti in total.
Procurorii banuiesc ca directorul scolii este cel care le-a oferit raspunsurile mai ales ca ar fi fost suprins de camerele de supraveghere.
Procurorii au audiat deja mai multi elevi si profesori ca sa afle exact de unde provin fotocopiile pe care erau scrise raspunsurile subiectelor de la bac. Anchetatorii refuza sa faca insa orice fel de declaratii pentru ca cercetarea nu s-a incheiat. Celor 23 de elevi din sala li se pot anula rezultatele de la bacalaureat.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, rezultate, frauda, copiat, recorectare,
Dată publicare:
10-07-2013 18:51