BACALAUREAT 2013: Primele masuri luate in cazul liceelor fara niciun elev promovat
Rezultatele dezastruoase de la bacalaureat nu au ramas fara consecinte. Au loc controale in cele 56 de licee in care niciun elev nu a promovat, dar si in cele in care doar cativa copii au scapat institutia de rusine.
Profesorii si directorii acestor tineri dezinteresati sunt verificati si vor fi pedepsiti daca au facut faradelegi. Deja, in Bucuresti s-a decis ca doua scoli slabe sa fie comasate.
Din toamna, elevii grupului scolar industrial "Unirea" vor fi mutati la liceul RATB. In ambele cazuri rezultatele la examenul de bacalaureat au fost foarte slabe. Aici gradul de promovabilitate a fost de sub 10%, iar in partea cealalta doar un elev a luat examenul din cei 38 inscrisi.
Vestea ii nemultumeste pe elevii care, din septembrie, vor fi nevoiti sa inceapa scoala in alta parte. "Nu-mi place acolo, nu vreau sa merg. Nici nu se tin ore. Mai bine ma transfer la alta scoala, decat sa merg acolo", s-au plans elevii.
Liceele RATB si Unirea vor fuziona pentru ca rezultatele au fost foarte slabe. La liceul RATB, au fost descoperite foarte multe nereguli, in urma cu trei luni, conducerea si o parte din profesori au fost schimbati pentru ca nu se tineau ore, spune un reprezentat al Inspectoratului Scolar din Bucuresti.
Dealtfel numai in capitala sunt 14 licee cu promovabilitatea de sub 10%. Nici in Vaslui situatia nu este roz. In sase unitati scolare promovabilitatea a fost mai mica de 25 de procente. La Vetrisoaia, niciun candidat nu a obtinut media de trecere. Autoritatile promit sa ia masuri.
"E vorba de copii care intra in clasa a noua cu medii foarte mici. In momentul in care intra cu mediii sub 5, se justifica pe undeva ca nu pot iesi la bac cu medii mai mari de 6", spune un reprezentant al Inspectoratului Scolar din Vaslui.
Si directorii acestor unitati de invatamant ar putea fi pedepsiti cu niste calificative proaste. In Maramures, de exemplu, 7 licee se "mandresc" cu promovabilitate zero la bacalaureat. Gavril Buda este profesor de matematica si nu e surprins de rezultat. Dar nici nu se simte vinovat pentru esec.
"Surpriza era daca lua vreunul. Nu e vina nici a colegilor, nici a mea, ci a sistemului: selectia se face aiurea, prea simplu. La copiii din ziua de zi, pe langa ca nu le place cartea, nu le place nici munca", spune el.
Problema este ca cei aproape 80 de mii de elevi care au ratat bacul ar putea costa statul 75 de milioane de lei numai in urmatoarele 6 luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: promovabilitate, liceu, masuri, rezultate bacalaureat, judete, zero,
Dată publicare:
11-07-2013 18:32