Modificări importante la examenul de Bacalaureat. Anunțul Ministerului Educației
Anul şcolar aduce modificări importante la examenul de bacalaureat. Probele orale vor fi mutate în februarie sau martie, anunţa ministerul Educaţiei.
Şi, în timp ce elevii învaţă în şcoli care cad pe ei, fără apă curentă şi cu toaleta în curte, oficialii vorbesc despre digitalizarea examenelor naţionale. În 10 judeţe, lucrările de la simularea bacalaureatului şi a evaluării naţionale vor fi scanate şi corectate de profesori pe calculator. Este un proiect pilot, astfel că până la o transformare totală a sistemului, care să elimine posibilităţile de fraudă, mai avem de aşteptat.
Liceenii care vor da bacalaureatul anul viitor vor susţine probele orale mai devreme.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
MInisterul Educaţiei a modificat calendarul examenului. Mai exact, probele orale, cele de evaluare a competentelor lingvistice şi digitale nu vor mai fi vara, la finalul anului şcolar, ca până acum, ci primăvara, la începutul semestrului al doilea. Iar aceast[ măsură va fi aplicată chiar de anul viitor, pentru elevii care intra acum în toamnă în ultimul an de liceu.
Şi tot în 2018, la simulările examenelor naţionale, lucrările elevilor din 10 judeţe, momentan secrete, vor fi scanate şi corectate pe calculator de profesori. Nimeni nu ştie cum se va întâmpla asta sau care sunt costurile, iar ministrul a evitat să răspundă la întrebări. În schimb, a explicat motivele într-un clip pe care l-a postat pe Facebook.
Liviu Pop: ”Reducem pe de o parte presiunea la care au fost supuşi foarte mulţi profesori, pe de altă parte, încrederea în sistem, pentru că nu o să se mai poată prin plimbarea lucrărilor să se întâmple anumite lucruri legate de securizare, şi o reducere a costurilor, pe care o putem folosi în altă parte.”
Lucrările ar urma să fie corectate de mai mulţi profesori că până acum şi de acasă, nu neapărat de la şcoală.
Simion Hăncescu, președintele FSLI: ”O lucrare va fi corectată de patru profesori. Un profesor va primi 80-100 de lucrări care pot fi şi din 25 de judeţe, deci poate să corecteze lucrarea unui elev din Timiş, a unuia din Suceava, totul va fi în mod aleator, pentru că fiecare lucrare va avea un cod de bare, nimeni nu va şti numele elevului, practic se elimină orice posibilitate de fraudă.”
Elevii speră, în schimb, ca digitalizarea să însemne şi mai multă transparenta.
Lucrările din celalalte judeţe vor fi trimise, că până acum, în alte localităţi pentru a fi evaluate. Nu se ştie însă ce metodă de corectare va fi aleasă pentru examenele din vară.