BACALAUREAT 2013. Peste 800 de lei primiti ca mita la bacalaureat, gasiti la o profesoara in sutien

bacalaureat 2012

Peste 800 de lei primiti ca mita la bacalaureatul sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala au fost gasiti la o profesoara in sutien, intr-o alta sala erau 410 lei in sertarul catedrei, iar alti 440 de lei erau la un asistent.

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucuresti arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustinea la acest liceu.

Potrivit procurorilor, in timpul perchezitiilor care au avut loc luni, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, s-au gasit numeroase sume de bani in salile de examen.

Astfel, in sala 1 de examen s-au gasit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunsi in sutien, in sala 2 de examen erau 410 lei in sertarul catedrei, iar in sala 6 de examen, alti 440 de lei, intr-un pachet de servetele gasit asupra asistentului.

Citește și
Elevi, bacalaureat 2013
BACALAUREAT 2013. Subiectele la istorie au fost publicate
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Procurorii au mai aratat ca, din cei 12.900 de lei adunati in total de la elevi, presedintele comisiei de examinare urma sa primeasca 5.000 de lei, vicepresedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia sa ajunga cate o mie de lei.
In timpul perchezitiilor, in Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a fost gasita o persoana care nu era angajata a scolii si care nu avea dreptul sa fie atunci in liceu. Aceasta a recunoscut ca au fost xerocopiate foi cu raspunsuri ale subiectelor de examen.

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale.

Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Varzaru, care se angajase sa "relationeze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Astfel, arata procurorii, Costica Varzaru s-a ocupat de remiterea acestor bani, care erau dati fie direct, fie disimulat, pusi in pachete de tigari, ziare sau reviste, ce erau lasate pe catedrele supraveghetorilor.

Procurorii arata, in documentul citat, in cel fel erau ajutati elevii de la Liceul "Bolintineanu" care daduseera bani. Astfel, dupa deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. Dupa rezolvarea subiectelor de catre profesori, Costica Varzaru si alti profesori urmau sa imparta rezolvarile multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentarii filelor de ciorna.

Costica Varzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice sa solicite noi sume de bani pe parcursul derularii examenului, sub pretextul ca vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrarilor, au mai aratat procurorii in documentul citat.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au stabilit ca directoarea Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru, a intervenit sa fie desemnati anumiti supraveghetori "permisivi" la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum si ca in comisie sa fie anumite persoane care ar putea fi influentate "in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind directoarea liceului, Costica Varzaru, demisa luni din functie de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun inceperea urmaririi penale in cazul Costicai Varzaru, pentru trafic de influenta.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, in urma perchezitiilor, toate inregistrarile video din salile de examene, pe care le vor analiza in cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate inscrisuri, obiecte si laptopuri.

Elevii care au sustinut luni proba de limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de Limba si literatura romana, a anuntat marti Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

"Dovezile au fost gasite in timpul perchezitiei corporale realizate de ofiterii de Politie, care au descins in centrul de examen si consemnate in procesele verbale transmise de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Perchezitiile au fost efectuate asupra a 41 de absolventi prezenti la examen", au precizat reprezentantii ISMB.

Sesizarea privind fapte de coruptie in cazul examenului de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala a fost facuta acum cateva saptamani, au declarat surse judiciare, precizand ca reclamatia nu a venit de la parinti sau elevi.

Luni, la cateva ore dupa sustinerea probei la limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Ulterior, Ministerul Educatiei a informat ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marti a fost sustinuta proba la limba si literatura materna, miercuri are loc proba obligatorie a profilului si vineri proba la alegere a profilului si specializarii.

Citeste si:

Are propriul soare. A fost inaugurata a doua cea mai mare cladire din lume

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Referatul procurorilor in cazul SPAGA LA BAC. Cum alegea directoarea de la Bolintineanu comisia
Referatul procurorilor in cazul SPAGA LA BAC. Cum alegea directoarea de la Bolintineanu comisia

BACALAUREAT 2013. Stirileprotv.ro va prezinta pagini din referatul realizat de procurori, in cazul "SPAGA LA BAC", unde este implicata directoarea liceului Bolintineanu, Varzaru Costica.

BACALAUREAT 2013. Subiectele la istorie au fost publicate
BACALAUREAT 2013. Subiectele la istorie au fost publicate

BACALAUREAT 2013. Elevii care au terminat clasa a XII-a la profilul uman sustin miercuri proba scrisa la istorie la BACALAUREAT 2013.

BACALAUREAT 2013. Subiecte matematica au fost publicate
BACALAUREAT 2013. Subiecte matematica au fost publicate

BACALAUREAT 2013. Elevii care au terminat clasa a XII-a la profilul real sustin miercuri proba scrisa la matematica la BACALAUREAT 2013.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.