BACALAUREAT 2013. Perchezitii in casa unui profesor din Dr. Turnu Severin care ar fi luat mita
Locuinta unui profesor din Drobeta Turnu Severin e perchezitionata, existand suspiciunea ca acesta ar fi luat mita de la un elev pentru a-l ajuta sa promoveze examenul de bacalaureat, anchetatorii gasind 15.000 de lei si o suma in euro.
Ofiterii DGA, sub coordonarea procurorului de la Parchetul Tribunalului Mehedinti, fac o perchezitie la locuinta profesorului Marius Arbanas din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind suspectat ca a luat mita de la mai multi elevi pentru a le facilita promovarea bacalaureatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
REZULTATE BACALAUREAT 2013 - EDU.ro. Rezultate BAC 2013 si note pe judete. Harta interactiva
Surse din Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti spun ca profesorul este pensionar, predand doar patru ore la Colegiul Pedagogic "Stefan Odobleja" din Drobeta Turnu Severin.
Sursele citate au precizat ca profesorul nu poate face parte din comisia de evaluare a bacalaureatului, intrucat este pensionar.
Potrivit surselor citate, anchetatorii ar fi gasit la locuinta acestuia 15.000 de lei si 2.500 de euro, primele indicii aratand ca in acest caz sunt implicate sotia si fiica profesorului, de asemenea profesoare in municipiu.
Contactat de MEDIAFAX, inspectorul scolar general din Mehedinti, Marian Suta, a spus ca nu are cunostiinta despre perchezitii.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, ca, in urma desfasurarii sesiunii iunie - iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potentiala frauda, 318 elevi fiind eliminati din examen pe parcursul sustinerii probelor scrise, saptamana trecuta.
Referindu-se la suspiciunile de frauda de la bacalaureat, Pricopie a precizat ca sunt sase cazuri in care a intervenit Politia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele scolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitala si cele trei cazuri de la Constanta, la care se adauga cele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala si de la Sibiu.
El a mai spus ca au fost si alte plangeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele nationale, care au fost aduse in atentia Politiei.
Ministrul a precizat ca, in total, sunt 15 cazuri de potentiala frauda si, totodata, ca au fost 318 candidati eliminati din examen, pe parcursul sustinerii celor patru probe scrise, saptamana trecuta, acestia incercand sa copieze sau avand asupra lor diverse materiale interzise. Numarul elevilor eliminati din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.
Ministrul a mai spus si ca suspectate de frauda sunt 0,16 la suta din persoanele implicate in desfasurarea bacalureatului si a fost destituit un numar mic de persoane din cele 20.000 de cadre didactice implicate in derularea acestei sesiuni.
Pricopie a mentionat ca i-a rugat pe inspectorii scolari generali sa procedeze la eliberarea din functie acolo unde sunt elemente suficiente, asa cum s-a intamplat la Liceul Bolintineanu si la Sibiu, in timp ce la Liceul "Dimitrie Gusti" s-a considerat ca nu exista suficiente date pentru destituirea comisiei.
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, inaintea contestatiilor, anuntate luni de ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Ministrul Educatiei a precizat ca au promovat bacalaureatul 62 la suta dintre absolventii de clasa a XII-a din promotia 2012 - 2013 si 30,6 la suta din absolventii promotiilor anterioare.