"Indiciile" unei lucrari copiate la BACALAUREAT 2013. Cazurile in care unele teze vor fi recorectate

×
Codul embed a fost copiat

A fost ziua contestatiilor, a anchetelor, dar si cea in care profesorii au inceput sa recorecteze o parte dintre tezele de la Bacalaureat.

Oficialii anunta ca vor face verificari peste tot unde exista suspiciuni de frauda. Notele prea mari obtinute de unii elevi, altfel, slab pregatiti, dar si asemanarea izbitoare dintre anumite lucrari sunt motive serioase care pot semnala anumite nereguli in desfasurarea examenelor.

Un scenariu asemanator cu cel de la liceul Dimitrie Bolintineanu s-a derulat la Mehedinti. Un profesor pensionar din Drobeta Turnu Severin a fost retinut pentru 24 de ore pentru ca ar fi ajutat la fraudarea examenului. Alti trei dascali printre care si fiica celui incatusat au fost dusi si ei la interogatoriu, dar sunt cercetati in libertate. "In ceea ce ma priveste, eu pot sa afirm ca nu exista probe", spune avocatul sau.

Actiunea ofiterilor de la Directia Generala Anticoruptie a avut loc dupa afisarea rezultatelor. Acestia au ridicat-o pe directoarea adjuncta dar si pe profesorul de romana care era principalul suspect. In locuinta acestuia s-au gasit 15 mii de lei si 2500 de euro.

Si in Bucuresti politistii cerceteaza o profesoara de chimie care ar fi luat spaga pentru a-i da unei eleve de la Liceul Dimitrie Gusti nota 7 la proba de matematica. Tanara si-a recuperat banii, dar a depus plangere la politie.

Citește și
Costica Varzaru
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu": Mi s-a spus ca s-au strans 12.900 lei pentru "protocol"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Nici in Constanta nu e liniste. 15 elevi si profesori, care au participat la examenul de la liceul Lazar Edeleanu, sunt cercetati de Parchet dupa ce au aparut informatii ca dascalii ar fi fost platiti ca sa-i ajute pe tineri sa treaca bacul.

Politist: Erau intr-un pachet de servetele, pusi pe un fiset. 650 de lei.
Reporter: Era intr-o sala unde s-a dat bacalaureatul?
Politist: Da.

Conform procedurii ca sa se verifice intre ei, profesorii vor recorecta 10% dintre lucrari. Metodologia prevede recorectarea lucrarilor prin sondaj pana la 1 octombrie. Procedura spune ca lucrarile vor fi reevaluate de un al treilea profesor, care nu a facut parte din comisia initiala unde au fost notate tezele. "Nu vor fi schimbate notele, este o procedura normala" spune Constantin Traistaru, inspector scolar general Bucuresti.

Coincidenta sau nu dar in multe zone din tara acolo unde promovabilitatea a fost mare au existat si cele multe cautari pe internet privind modalitatile de copiere la Bac.

Asadar elevii care s-au interesat cum pot sa fraudeze examenul sunt din judetele colorate cu albastru inchis pe aceasta harta. Culmea, tot aceastea sunt si judetele fruntase cu note mari si multi absolventi fericiti.

Peste 20 de mii de contestatii au fost depuse in toata tara. Au fost tineri care au contestat nota de la o singura materie, dar multi dintre ei au considerat ca merita mai mult la 2 materii. Majoritatea au cotestat notarea la limba romana, matematica, istorie si geografie.

Conform procedurii acum tezele sunt reverificare de alti profesori, care nu au facut parte din comisia initiala care a notat lucrarea. Doar in Capitala peste 5900 de elevi au considerat ca merita note mai mari, in timp ce la Constanta sunt peste 2000. In judetul Mures s-au strans peste 1100 de lucrari care vor fi recorectate.

Elevii vor scapa de emotii vineri cand vor fi afisate rezultatele finale.Tot atunci vom afla daca si cu cat va creste rata de promovare in acesta sesiune.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Ancheta
Ancheta "SPAGA LA BAC". Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" ramane in arest

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, acuzata de trafic de influenta privind examenul de bacalaureat, ramane in arest, a decis, marti, Curtea de Apel Bucuresti, care i-a respins recursul fata de masura preventiva.

Fosta directoare a Liceului
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu": Mi s-a spus ca s-au strans 12.900 lei pentru "protocol"

Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a declarat, marti, ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strans 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" si pentru a "motiva" comisia de bacalaureat.

BACALAUREAT 2013. Zeci de mii de contestatii depuse de elevii din toata tara. 5900, doar in Capitala
BACALAUREAT 2013. Zeci de mii de contestatii depuse de elevii din toata tara. 5900, doar in Capitala

S-a terminat prima sesiune a bacalaureatului, insa emotiile continua pentru zeci de mii de absolventi. Este vorba despre cei care au fost nemultumiti de notele obtinute si au depus luni contestatii.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu
Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi, la Tribunalul Constanţa, să fie judecat în arest la domiciliu.