Ancheta "SPAGA LA BAC". Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" ramane in arest

Costica Varzaru

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, acuzata de trafic de influenta privind examenul de bacalaureat, ramane in arest, a decis, marti, Curtea de Apel Bucuresti, care i-a respins recursul fata de masura preventiva.

Hotararea Curtii de Apel este definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut, marti, recursul formulat de Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, la decizia de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Procurorul prezent la sedinta a aratat ca fosta directoare trebuie sa ramana in arest pe parcursul anchetei, din cauza pericolului social pe care-l prezinta

Dupa ce a ascultat declaratia Costicai Varzaru, el a aratat ca incadrarea la acest moment pare sa fie una blanda in raport de conturul situatiei faptice ce este relevat de ancheta.

Citește și
Stirileprotv
Scandalul de la Liceul Bolintineanu. Unul dintre parintii elevilor este cercetat pentru ultraj
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Procurorul a aratat ca incadrarea juridica ar putea fi chiar mai grava decat traficul de influenta si ca directoarea Varzaru lasa impresia, dupa declaratiile de marti, ca "nici acum nu isi asuma si nu constientizeaza gravitatea faptelor ei".

La randul sau, avocatul fostei directoare, George Moloman, le-a aratat judecatorilor ca daca Varzaru nu ar fi dat declaratii sincere in fata anchetatorilor si in fata primei instantei, la acest moment anchetatorii nu ar fi avut, practic, nicio proba impotriva ei.

Avocatul a aratat ca Varzaru poate fi lasata in libertate, cu obligarea de a nu parasi localitatea sau tara, pentru ca Tribunalul Bucuresti, care a emis mandatul de arestare preventiva pe numele ei, a inteles in mod eronat sinceritatea femeii, pe care a intors-o impotriva ei.

Moloman a mai spus ca ea nu a incercat niciun moment sa influenteze martorii sau mersul anchetei, astfel ca nu sunt reliefate motivele temeinice ale arestarii.

Totodata, avocatul le-a precizat judecatorilor ca probele dosarului, pana la acest moment, nu arata elementele constitutive ale faptei de trafic de influenta pentru care este cercetata clienta sa.

Varzaru a declarat ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strans 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" si pentru a "motiva" comisia de bacalaureat, precizand ca i s-a cerut vicepresedintelui comisiei "sa ajute" elevii.

In ultimul cuvant, fosta directoare a spus ca ii pare rau pentru elevii ei si pentru evenimentele prin care au trecut acestia in ultima perioada.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si politistii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa din functie in ziua perchezitiilor, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, in 2 iulie, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a aratat in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Varzaru, care se angajase sa "relationeze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dati fie direct, fie disimulat, pusi in pachete de tigari, ziare sau reviste, ce erau lasate pe catedrele supraveghetorilor.

Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea decizie de arestare, ca faptele Costicai Varzaru sunt periculoase si grave pentru ca, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promoveaza examenul de bacalaureat prin frauda. Instanta a precizat ca "se creeaza in randul liceenilor si persoanelor care urmeaza cursurile la fara frecventa opinia ca pot promova examenul de bacalaureat fara a fi nevoie sa invete, ci doar contra unei sume de bani".

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati in 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba scrisa la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Fosta directoare a Liceului
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu": Mi s-a spus ca s-au strans 12.900 lei pentru "protocol"

Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a declarat, marti, ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strans 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" si pentru a "motiva" comisia de bacalaureat.

Scandalul de la Liceul Bolintineanu. Unul dintre parintii elevilor este cercetat pentru ultraj
Scandalul de la Liceul Bolintineanu. Unul dintre parintii elevilor este cercetat pentru ultraj

Unul dintre parintii elevilor de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti este cercetat de politie pentru ultraj.

Ponta, despre cazul
Ponta, despre cazul "Bolintineanu": Procurorii trebuie sa raspunda in fata cuiva; nu sunt dumnezei

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referindu-se la cazul Liceului "Bolintineanu", ca forta statului trebuie sprijinita si aplicata, dar conform legii.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.