Suma uriasa pregatita de guvernul francez pentru victimele atacului de la Nisa. 30.000 de oameni ar putea cere despagubiri
In Franta, un fond de garantare pentru victimele terorismului dispune de un miliard 400 de milioane de euro pentru a despagubi victimele atacului de la Nisa.
La despagubiri sunt indreptatiti si cei care au suferit doar traume psihologice. Pe care insa vor trebui sa le dovedeasca, nu de alta, dar pe Promenade se aflau joi seara peste 30 de mii de oameni. Si totusi, dupa masacrul de la Nisa, unitatea francezilor in fata durerii se dovedeste o armura foarte fragila. Tensiunile rabufnesc la tot pasul.
Dupa minutul de reculegere, tinut luni pe Promenade des Anglais, mii de oameni l-au huiduit pe seful guvernului, care nu izbuteste sa-si apere cetatenii. Pe cand multimea se dispersa, izbucnea inca o altercatie, care a scos dureros la lumina rupturile profunde din societate. Un barbat cu palarie de paie agreseaza verbal o tanara cu tenul intunecat. Alte persoane din multime tin partea tinerei insultate, dar pana la urma e nevoie de un politist sa calmeze spiritele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, guvernul francez a initiat deja procedurile de acordare a unor reparatii financiare catre victime.
Juliette Meadel, secretar de stat: "Rudele celor decedati dar si persoanele ranite vor primi inca de la sfrasitul acestei saptamani primele transe."
In cazul acestor categorii, indemnizarea va fi automata. Procedura se anunta insa mult mai dificila pentru cei doar traumatizati de atac, care vor trebui sa dovedeasca faptul ca era la fata locului, in calea camionului condus de franco-tunisianul Mohammed Bouhlel.
Francoise Assus-Juttner, avocat: "Pentru victimele de la Batcalan a fost simplu, victimele au fost in sala, aveau un bilet de intrare. La Nisa e vorba de oameni rasfirati de-a lungul a doi kilometri."
Pentru a fi recunoscuti oficial drept victime, supravietuitorii vor trebui sa depuna plangere, sa furnizeze marturii detaliate si sa se supuna unei expertize psihologice. Fondul de garantare a despagubilor le va transmite un raspuns in decurs de 3 luni.