Francezii furiosi au scuipat si au aruncat gunoaie in locul unde a fost ucis teroristul din Nisa. Cum arata "memorialul urii"
Francezii indurerati isi plang mortii dupa atentatul sangeros de joi seara, cand 84 de oameni au fost ucisi dupa ce un tunisian a intrat cu camionul in multimea care sarbatorea Ziua Bastiliei, la Nisa.
Locul masacrului de pe Promenade des Anglais a devenit loc de pelerinaj pentru francezii care au depus coaroane de flori si lumanari in memoria celor disparuti, printre care se numara si zeci de copii. Iar in locul in care teroristul Mohamed Bouhlel a fost impuscat de politisti, dupa ce a spulberat multimea pe o raza de 2 kilometri, oamenii au creat un "monument al urii", in care au aruncat gunoaie, pietre, mucuri de tigara si au scuipat in semn de dispret.
"Am scuipat pentru copii. Simt o ura imensa. Nu vom uita niciodata ce s-a intamplat", a declarat Marie-Helene Roubat, pentru Daily Mail.
Un localnic a explicat ca "memorialul urii" a aparut dupa ce o pata de sange a atacatorului a fost confundata cu cea a unei victime: "Cineva a pus un trandafir acolo. Nu am putut sa le explic, pentru ca erau albanezi si nu vorbeau franceza. Asa ca am luat o foaie de hartie pe care am scris 'asasin'. Sunt furioasa, sunt revoltata. Nu inteleg cum a fost posibil asa ceva in Nisa, unul dintre cele mai bune simboluri ale turismului din Franta".
Altcineva a scris cu vopsea pe asfalt cuvintele "asasin" si "las", iar oamenii au aruncat sticle de plastic, pungi goale si mucuri de tigara.
Intre timp, premierul francez Manuel Valls a vizitat locul tragediei de pe Promenade des Anglais, unde a fost huiduit de oamenii suparati ca guvernul nu a luat suficiente masuri de securitate pentru a prevenit atacul. Valls a declarat ca, in ultimii trei ani, fortele de securitate au reusit sa impiedice 15 atacuri teroriste: "Trebuie sa strangem latul si sa dam politiei si serviciilor de inteligenta toate mijloacele de care au nevoie pentru a impiedica astfel de acte, dar cred ca vom mai vedea astfel de atentate. Mai multi oameni nevinovati isi vor pierde vietile".
Cum a ajuns Mohamed Bouhlel cu camionul pe strada
Autorul atentatului de la Nisa si-a condus camionul peste o bordura joasa si a ajuns pe faleza folosind o strada neblocata utilizata zilnic de soferii care livreaza produse in zona, potrivit martorilor oculari si informatiilor guvernului francez, noteaza Reuters.
Usurinta cu care Mohamed Lahouaiej Bouhlel (in varsta de 31 de ani) a ajuns pe Promenade des Anglais, unde a ucis 84 de persoane cu un camion pe care il inchiriase, s-a aflat in centrul criticilor la adresa masurilor de securitate din zona, locul desfasurarii, joi noaptea, a unor focuri de artificii cu ocazia Zilei Nationale a Frantei.
Atentatul, revendicat de gruparea Stat Islamic, a fost al treilea comis in Franta incepand din ianuarie anul trecut. Pe teritoriul francez este in vigoare starea de urgenta din noiembrie anul trecut, cand 130 de persoane au fost ucise in mai multe locuri din Paris.
Desi guvernul francez a anuntat ca a dejucat alte 16 atacuri, el a devenit tinta criticilor pentru masurile de securitate de la Nisa, care nu au fost la nivelul la care ar fi trebuit sa fie in timpul focurilor de artificii de pe promenada din Nisa.
Camionul utilizat de franco-tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel cantareste 6 tone gol si 19 tone incarcat total si are o latime de 2,5 metri, potrivit expertilor.
Ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve a declarat sambata ca acest camion a rupt cordonul de securitate 'intr-un mod violent'. insa, in locul in care Bouhlel a parasit strada, intrand in zona pietonala, bordura este joasa, ceea ce sugereaza ca tot ceea ce a avut el de facut pentru a evita parapetii de securitate a fost sa indrepte camionul spre mare si sa urce pe promenada.
Alieva Aysel, care locuieste in apropierea locului tragediei si l-a vazut pe Bouhlel cand si-a inceput cursa ucigasa, a explicat ca in acelasi mod furgonetele urca zi si de zi pe faleza. ''Exista locuri de-a lungul aleii unde poti urca cu un camion, chiar si in timpul zilei sunt camioane care livreaza dimineata bauturi, inghetata si produse pentru restaurantele de pe plaja, ca aici de exemplu'', a spus ea.
In declaratia sa de sambata, Cazeneuve a descris modul de operare folosit de Mohamed Lahouaiej Bouhlel drept 'un nou tip de atac', pe baza faptului ca autorul nu era inarmat masiv si nu a folosit explozibili. Totusi, folosirea vehiculelor ca arme este obisnuita in Orientul Mijlociu si nu reprezinta o noutate nici in tarile occidentale.
In 2006, Mohammed Taheri-azar, un american de origine iraniana, a intrat cu un SUV intr-un grup de studenti la Universitatea din Carolina de Nord. in anul urmator, mai multi atacatori au intrat cu un vehicul in aeroportul din Glasgow, in 2013 militanti islamisti l-au lovit cu masina pe soldatul Lee Rigby inainte de a-l decapita, iar in septembrie 2014 purtatorul de cuvant al gruparii Stat Islamic, Abu Mohammed al-Adnani, a dat publicitatii o declaratie in care le cerea sustinatorilor jihadisti sa foloseasca autovehiculele ca arme in comiterea atacurilor.