Reactii islamiste dupa atentatul de la Nisa: "Urmeaza Berlinul". Noile metode folosite de atentatorii sinucigasi ai ISIS

Dată publicare: 15-07-2016 11:58
Dată actualizare: 18-07-2016 07:53


In vreme ce o lume intreaga este in doliu dupa atentatul din Nisa, sustinatorii Statului Islamic sarbatoresc carnagiul pe retelele sociale.

Numarul celor ucisi in Nisa a trecut de 62 de cruciati francezi si necredinciosi pacatosi. Allah e mare”. E doar unul dintre tweet-urile sustinatorilor ISIS dupa atentatul de pe 14 iulie din Franta.

Pe retelele sociale – si mai ales pe Telegram, aplicatia de mesagerie folosita de jihadisti – au circulat in ultimele ore numeroase mesaje de propaganda si afise, cu hashtag-uri ca #Nice_Attack sau #NiceAttack.

Jurnalista Jenan Moussa de la postul TV din Dubai Al Aan a postat pe retelele sociale mai multe dintre aceste afise, care nu sunt neaparat mesaje „oficiale” ale Statului Islamic. Unele dintre ele anunta ca Berlinul - sau Germania, la modul general - este urmatoarea tinta. Alte afise sugereaza ca paradele gay ar putea fi vizate de atentate.

 

Cand nu ai o bomba, transforma-ti masina intr-o arma si coseste-i pe necredinciosi”: Sunt exact cuvintele purtatorului de cuvant al ISIS, care, deja din 2014, a intuit ca reteaua terorii trebuie sa-si adapteze tehnicile criminale. Asa s-a intamplat pe Promenade des Anglais, unde lumea se pregatea sa plece dupa focurile de artificii.

Soseaua cu doua benzi era inchisa circulatiei, de Ziua Nationala, politisti inarmati din abundenta, dar nu existau dispozitive de securitate care sa impiedice accesul vreunui vehicul. Asa se explica faptul ca un francez de origine tunisiana de 31 de ani a reusit sa intre fara probleme cu camionul de cateva tone.

Dupa atentatele de la Charlie Hebdo si Bataclan, ISIS a schimbat modul de operare. Dupa cateva bai de sange, ghetourile ocupate de musulmani sint supravegheate si e din ce in ce mai greu pentru teroristi sa atace in grup. Si-atunci s-a ajuns la lupii singuratici. Mai mult ca sigur, serviciile ar fi alarmate daca cineva ar cumpara in cantitate mare chimicale din care sa faca bombe. Asa ca se apeleaza la arme individuale sau, daca nici asa nu se poate, teroristii folosesc masinile.

In epoca internetului, a transmisiilor live, un numar cat mai mare de victime reprezinta scopul suprem al unei retele teoriste: vestea circula instantaneu si fenomenul devine planetar.

 

Sursa: Pro TV