Reactii in lume dupa atentatul din Nisa. Vladimir Putin: "Draga Francois, Rusia stie ce inseamna teroarea"

×
Codul embed a fost copiat

Carnagiul de la Nisa a starnit reactii la nivel mondial. Liderii lumii au transmis condoleante si au condamnat atacul. 

Atentatul a produs o unda de soc in toata lumea, iar liderii politici s-au grabit sa transmita mesaje de  condoleante Frantei, care se confrunta pentru a doua oara, in mai putin de un an, cu un atac sangeros. Nicolas Sarkozy, fostul presedinte al tarii, a fost printre primii care si-a exprimat parerea de rau si solidaritatea fata de victimele tragediei.

Statele Unite ale Americii
Presedintele Statele Unite, Barack Obama, a condamnat cu fermitate joi seara "ceea ce pare a fi un oribil atac terorist" la Nisa, sud-estul Frantei, unde cel putin 76 de persoane si-au pierdut viata cand un camion a patruns in viteza in multimea care asista la focurile de artificii cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, potrivit AFP.

"Suntem solidari cu Franta, cel mai vechi aliat al nostru, in momentul in care face fata acestui atac", a declarat Barack Obama intr-un comunicat, oferind ajutorul Statelor Unite in ancheta pentru a-i gasi pe cei responsabili de aceasta tragedie.

Pe de alta parte, candidatul democrat la presedintia SUA, Hillary Clinton, a comentat intr-un interviu la postul Fox News atentatul din Nisa, ridicand semne de intrebare asupra modului in care coopereaza serviciile de informatii americane si europene. „Una dintre problemele Europei este ca nu coopereaza suficient cu noi in domeniul informatiilor. Cred ca avem nevoie de o diplomatie puternica pentru a evita astfel de atacuri pe viitor”.

Citește și
bebelus Nisa
Atentat la Nisa : Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului, regasit datorita Facebook
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Rivalul lui Clinton, Donald Trump, a transmis condoleante si a anuntat ca, in urma „oribilului atac din Nisa” amana conferinta de presa privind nominalizarea unui vicepresedinte - cu toate ca jurnalistii erau deja adunati la Trump Tower din New York pentru acest anunt. Intr-o alta postare pe Twitter, el a comentat: „Cand o sa ne invatam minte? Lucrurile merg din ce in ce mai rau”.

ONU
Consiliul de securitate al ONU a condamnat „cu cea mai mare fermitate atacul terorist barbar si las”. Intr-o declaratie unanima, cele 15 state membre ale Consiliului isi exprima „profunda simpatie si condoleantele” pentru familiile victimelor si guvernul francez.

NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis condoleante Frantei dupa atacul terorist de la Nisa, despre care a spus ca “a vizat oameni nevinovati si valorile lor de baza, pentru care militeaza NATO”.

“Sunt ingrozit si intristat de atacul terorist de la Nisa. Gandurile mele sunt alaturi de familiile si cei dragi ai victimelor si alaturi de toti cei afectati. Acest atac a vizat oameni nevinovati si valorile lor de baza, pentru care militeaza NATO”, a scris Stoltenberg intr-un comunicat.

El a dat, insa, asigurari, ca terorismul nu va avea succes. “Insa terorismul nu va infrange niciodata democratia, libertatea si societatile noastre deschise”, a adaugat oficialul. “Suntem solidari cu poporul Frantei”, a incheiat Stoltenberg.
 

Germania
Cancelarul german Angela Merkel a calificat atacul de la Nisa drept o “crima in masa” si a dat asigurari Frantei ca o sustine in lupta impotriva terorismului, relateaza ITV. “Noi toti cei stransi la summitul ASEM suntem uniti in sentimentele noastre de stupoare fata de (…) crima in masa de la Nisa”, a declarat cancelarul german Angela Merkel in marja summitului la care iau parte lideri europeni si asiatic, in Mongolia.

„Germania sta in lupta impotriva terorismului alaturi de Franta, uniti cu multi, multi altii”, a adaugat ea. “Sunt convinsa ca, in pofida tuturor dificultatilor, vom castiga aceasta lupta”, a subliniat Merkel.

Rusia
Rusia este dispusa la o cooperare stransa cu Franta in toate aspectele luptei impotriva terorismului, a declarat presedintele rus Vladimir Putin intr-un mesaj adresat liderului Elysee, Francois Hollande, dupa atacul de la Nisa, soldat cu 84 de morti, relateaza Sputnik News.

“Informatia tragica despre atacul terorist de la Nisa a venit cand incepusera discutiile dintre Vladimir Putin si secretarul american de stat John Kerry”, a precizat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit oficialilor, discutiile dintre cei doi au durat pana dupa miezul noptii.

Vladimir Putin: "Draga Francois, Rusia stie ce inseamna teroarea si amenintarile pe care le naste. In urma atacului de la Nisa, sunt si raniti si morti de nationalitate rusa. A fost un act comis cu violenta si un cinism extraordinar."

Premierul rus Dmitri Medvedev, care se afla la summitul Asia-Europa din Mongolia, a postat pe Twitter un mesaj de condoleante, dar si unul de amenintare. "Terorismul nu cunoaste granite si e o provocare comuna", a scris el, "forta este singurul lucru pe care teroristii si sustinatorii lor il inteleg si de aceea trebuie sa o folosim".

Comisia Europeana
Intr-un comunicat publicat pe site-ul C.E., presedintele Executivului European, Jean-Claude Juncker, s-a declarat foarte “afectat si indurerat de incercarea grea care a lovit frumosul oras Nisa in aceasta zi de sarbatoare nationala”. “As vrea sa imi exprim solidaritatea fata de victime, fata de familiile lor si fata de toti francezii aflati astazi in doliu, in urma acestui act de teroare atat de lasa”, a adaugat el, dand asigurari ca Franta poate conta pe Comisia Europeana si pe restul statelor membre UE in lupta impotriva terorismului, atat in interiorul, cat si in afara blocului comunitar. „Hotararea noastra va fi la fel de ferma ca si unitatea noastra”, a conchis Juncker.

Marea Britanie
Theresa May, noul premier al Marii Britanii, este tinuta la curent in legatura cu “incidentul ingrozitor” de la Nisa, iar autoritatile britanice sunt pregatite sa le ajute pe cele franceze, a anuntat vineri Guvernul de la Londra, citat de Reuters. Biroul premierului s-a declarat “socat si ingrijorat” de scenele din statiunea mediteraneana. „Gandurile noastre sunt alaturi de cei afectati de acest incident teribil in ceea ce ar fi fost o zi de sarbatoare nationala”, a precizat purtatorul de cuvant al Theresei May.

Canada
Si premierul canadian, Justin Trudeau, si-a exprimat joi solidaritatea cu francezii si este, impreuna cu toti canadienii, socat "de atentatul de la Nisa". "Canadienii sunt socati de atentatul comis joi seara la Nisa, a scris Justin Trudeau pe contul sau de Twitter.

"Simpatia noastra se indreapta spre victime, iar solidaritatea spre poporul francez", a adaugat seful guvernului de la Ottawa. Pentru opozitie, Thomas Mulcair, liderul Noului Partid Democrat (NPD, stanga) si cetatean francez prin casatorie, a adresat "gandurile sale ranitilor si rudelor victimelor teribilului atac de la Nisa" din timpul sarbatoririi zilei nationale.

De asemenea, summitul Asia-Europa, la care participa sefi de state si guverne din Europa, printre care si Angela Merkel, a inceput vineri, in capitala Mongoliei, cu un minut de tacere pentru atentatul din orasul francez Nisa, transmite EFE. "Suntem alaturi de poporul francez, de popoarele Europei. Cred ca este potrivit sa pastram un moment de tacere", a afirmat presedintele Mongoliei, Tsakhiagiin Elbegdorj, la deschiderea reuniunii de doua zile.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a semnalat ca tragedia a lovit oamenii care celebrau "libertatea, egalitatea si fraternitatea" simbolizate de ziua nationala a Frantei.

China
Si premierul chinez Li Keqiang a trasnmis un mesaj vineri dimineata: "Condamnam cu tarie terorismul in orice forma. Ne exprimam condoleantele si vom combate orice forma de terorism".

Romania
Presedintele Klaus Iohannis a semnat in cartea de condoleante deschisa la sediul Ambasadei Frantei la Bucuresti, dupa atacul care a avut loc, joi seara, la Nisa.

Iohannis a fost intampinat de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul. Seful statului a aprins o candela si a pastrat un moment de reculegere, iar apoi a intrat in sediul misiunii diplomatice unde a stat cateva minute.

"Intregul popor roman este alaturi de poporul francez in aceste momente dificile, in care multi oameni nevinovati, printre care si copii, si-au pierdut viata atat de tragic si nedrept, chiar de Ziua Nationala. Gandurile noastre merg catre familiile victimelor, care trec prin momente de grea incercare, pe care speram sa aiba puterea de a le depasi. In egala masura suntem aproape de cei raniti, carora le uram insanatosire grabnica. Europa, spatiu al valorilor democratiei, libertatii si drepturilor omului, este lovita inca o data - in Franta prietena - de un act terorist abominabil", a scris Iohannis, in cartea de condoleante deschisa la Ambasada Frantei.

El a asigurat Franta de sustinerea Romaniei in lupta impotriva terorismului.

"Aceasta tragedie ne angajeaza si mai mult in combaterea flagelului terorismului, prin unirea ferma a efortului tuturor celor care cred in valorile umanitatii. Asigur Franta - asa cum am facut-o si ieri, aici, la Ambasada, cu prilejul sarbatorii de 14 Iulie - ca poate conta pe Romania in acest efort", a transmis Iohannis.

Premierul Dacian Ciolos, care se afla in Mongolia, a anuntat, vineri dimineata, ca Romania este alaturi de poporul francez "incercat inca o data de un atentat de o violenta incalificabila" si a transmis condoleante familiilor indoliate.

"Franta este in lacrimi. La Nisa, bucuria sarbatorii Zilei Nationale s-a transformat in drama. Vietile a zeci de oameni care celebrau libertatea, egalitatea, fraternitatea au fost secerate intr-un act inuman. In aceste momente, Romania este alaturi de Franta, de poporul francez incercat inca o data de un atentat de o violenta incalificabila. Doresc sa transmit condoleante familiilor indoliate si tarie tuturor celor care trec prin aceasta grea cumpana", a scris Ciolos, pe Facebook.

Premierul roman a transmis de asemenea condoleante in limba franceza poporului francez si familiilor afectate de "acest act de barbarie oarba". "Ramanem solidari impotriva urii si a violentei", a completat Dacian Ciolos mesajul sau in franceza.

Si presedintele Iohannis a transmis un mesaj vineri dimineata. „Condamn ferm atacul infiorator care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Nationala a Frantei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sarbatoare s-a transformat intr-una de doliu, dupa ce o mana criminala a curmat vietile a zeci de oameni si a lasat in urma peste o suta de raniti.

Flagelul terorismului trebuie combatut, actele de cruzime trebuie stopate si putem face asta doar uniti impotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor.

Transmit condoleante familiilor victimelor si multa putere celor raniti! Romania este alaturi de Franta in aceste clipe ingrozitor de dureroase.”

Pe de alta parte, cateva organizatii islamiste s-au grabit sa laude in mediul virtual tragedia de la Nisa. Iar pe internet au circulat imagini cu Parisul si turnul Eiffel in flacari. Pozele trucate au aparut la scurt timp dupa ce camionul mortii a semanat teroare la Nisa.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Romanii raniti in ATENTATUL de la Nisa sunt sot si sotie si sunt din judetul Buzau. Starea lor este stabila
Romanii raniti in ATENTATUL de la Nisa sunt sot si sotie si sunt din judetul Buzau. Starea lor este stabila

Roman ranit in atentatul de joi noapte, de la Nisa, care a fost ranit la un picior, a fost externat, in timp ce sotia sa, care are un hematom la tampla, a ramas internata in spital. Medicii au decis sa o mai tina sub observatie.

Atentat la Nisa : Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului, regasit datorita Facebook
Atentat la Nisa : Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului, regasit datorita Facebook

Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul atacului de la Nisa din seara de joi a fost regasit gratie solidaritatii oamenilor pe Facebook, relateaza vineri dimineata pagina electronica a radioului Europe 1.

Marturiile romanilor de la Nisa:
Marturiile romanilor de la Nisa: "Camionul avea oameni prinsi de bara masinii si tot inainta in multime"

Un roman originar din Buzau, stabilit la Nisa si aflat printre supravietuitorii atacului, a postat pe Facebook un anunt in care povesteste trauma traita si cat de aproape a fost de moarte.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.