Erorile comise de autoritatile din Franta. Expertii numesc atentatul din Nisa "atac asupra unor tinte usoare"

Ultima actualizare: 18-07-2016 07:53

Este al treilea atac major produs in ultimii doi ani in Franta, iar autoritatile au comis erori structurale de Securitate, sustin expertii din domeniu.

Oficialii aveau fisele indivizilor turbulenti capabili sa se radicalizeze si sa devina teroristi, plus acces la tot istoricul atacatorului, care a vorbit cu politia cu putin timp inainte de atentat, dar tot nu au reusit sa previna masacrul de ziua nationala. Abia vineri au fost anuntate masuri fara precedent, care nu le vor alina insa durerea celor care si-au pierdut joi seara copiii, fratii sau prietenii.

Modelul atacului de la Nisa este numit in cartile de securitate drept "atac asupra unor tinte usoare". O multime de oameni este insa vulnerabila doar atunci cand cei platiti sa o apere nu-si fac datoria, spun analistii.

Iulian Chifu, expert in securitate: "Era ziua nationala, era in alerta maxima, era in contextul unor atentate deja si amenintari directe la adresa Frantei. In aceste conditii orice multime, adunare, este pazita. Acolo trebuie sa ai politie, salvare, pompieri. Era un spatiu cu trecere blocata. La noi daca se blocheaza in Bucuresti Kiselefful ai politie si intr-o parte si in alta care dirijeaza traficul, cum sa intri peste un pasaj pazit de politisti?! Aaa! daca lasi doar o bariera de plastic napazita evident ca am o problema, ori asa ceva este de neacceptat."

Acest tip de atac, cu o masina pe post de arma letala propagata intr-o multime nu a mai fost folosit in Europa, pana acum. Este cunoscut in Israel sau Orientul Mijlociu. Cu toate astea, in 2014 purtatorul de cuvant sirian al organizatiei jihadiste ISIS, Abu Mohammed Al-Adnani, ii indemna pe toti simpatizantii sa isi atace tarile din care fac parte cu orice poate fi transformat intr-o arma, inclusiv masini.

Iulian Chifu, expert in securitate: "Suntem in situatia clasica a unui tip de terorist intern, inamicul din cetate, in mod clasic definit asa, care s-a autoradicalizat cel mai probabil in fata calculatorului, pe retelele de socializare. Era in garde a vus, deci era sub control judiciar, era urmarit de politie. S-a intalnit cu politia care l-a chestionat despre ce cauta acolo cu camionul. Iarasi nu e posibil sa fi trecut si de acest filtru, mai ales in conditiile date, in Franta. "

Franta era in stare de alerta maxima dupa atentatele precedente din Paris. Le Figaro scrie ca prim-adjunctul Primariei din Nisa ii scrisese presedintelui tarii, Francois Hollande, cu o zi inainte de atac, pentru a transmite cerintele fortelor de ordine in contextul antiterorist, semn ca masurile luate nu au fost suficiente.

Iulian Chifu, expert in securitate: "E al treilea atentat, din punctul de vedere al securitatii Franta dovedeste erori structurale deja. Mai mult, eu cred ca lipsa unei scuturari puternice a sistemului anterior, cu demiteri, cu schimbarea organizarii, modului in care se privesc lucrurile, eliminarea formalismului, poate alte idei, a dus deasemenea la cresterea riscului ca un asemenea eveniment sa se produca. "

Atentatul de la Nisa vine dupa 18 luni turbulente in Franta. In ianuarie anul trecut, doi atacatori cu fetele acoperite au intrat in sediul revistei satirice Charlie Hebdo si au ucis 12 oameni. Iar pe 13 noiembrie, linistea Parisului a fost spulberata dupa mai multe atentate coordonate cu bomba si luare de ostatici. 129 de oameni au murit atunci si peste 350 au fost raniti.

Pe stadionul Stade de France au avut loc trei explozii. Apoi, in zona cafenelei Le Carillon s-au auzit impuscaturi. Focul a fost deschis si asupra restaurantului Le Petit Cambodge.

Din acel moment, Franta a declarat stare de alerta, s-au intetit controalele la frontiera si pe aeroporturi, iar pe strazi, printre turisti, se plimbau agenti anti-tero. Spaima, dar in acelasi timp speranta, se putea citi pe fetzele oamenilor.

A urmat UEFA Euro 2016, cand sute de mii de oameni din toate colturile lumii au vizitat Franta. Starea de alerta a fost mentinuta, iar fortele de ordine au actionat la fiecare alarma. Insa dupa ce s-a incheiat campionatul, autoritatile franceze au crezut ca pot rasufla linistite de Ziua nationala. Iar atacul de la Nisa le-a surprins cu garda jos.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO