Analiza Catalin Radu Tanase. Cum si-a planificat Mohamad Buhlel atacul si cum a fost posibil sa ucida atatia oameni

Ultima actualizare: 18-07-2016 07:53

Intai a fost Charlie Hebdo, apoi un magazin kosher, concertul de la Bataclan si terasele din Saint Denis. Iar acum, Nisa. De un an si jumatate, Franta a devenit tinta predilecta a teroristilor.

In numele unui asa-zis califat si in numele unei religii interpretate de minti bolnave, oricine porneste in ziua de astazi un masacru. 

Analiza Catalin Radu Tanase despre masacrul din Nisa

In primul rand, Parisul era pazit ca o fortareata: pe Champs Elysee era parada si asista si presedintele. La Nisa, atmosfera era in schimb relaxata, chiar si in randul fortelor de ordine, care nici n-au blocat promenada cu blocuri de beton sau masini.

Noua ore a stat Mohamad Buhlel cu camionul parcat in zona Magnon, pana s-a intunecat si lumea a venit pe Promenade des Anglais. Pe o strada laterala l-a deranjat pret de o clipa politia, care l-a intrebat de sanatate. Le-a spus politistilor ca are inghetata in TIR, pentru sarbatoare.

Apoi a intrat pe soseaua inchisa circulatiei doar la nivel declarativ. A omorat primii doi oameni, apoi alti sapte. Inimaginabilul s-a produs incepand de la plaja Voilier. Era intuneric, oamenii nu vedeau unii de altii ce se intampla, iar muzica era tare. Mediul perfect pentru un criminal sa comita un masacru.

Buhlel a inceput sa mearga in zig-zag cu camionul, cand pe pietonala, cand pe sosea. Multimea era peste tot. De aici, pana la Hotelul Westminster, trecand prin fata celebrului Negresco, a omorat cu sange rece cel putin 70 de persoane. Lumea nu a a avut unde sa fuga din fata unui TIR de 25 de tone. Cum sa te feresti?!

Carnagiul s-a intins pe 600 de metri pe Promenade des Anglais, unde Buhlel vana la propriu trecatorii veniti la ziua nationala si accelera cand vedea cate un grup mai mare. Oamenii deja auzeau urletele, vedeau cum cad unul dupa altul mortii si, ca intr-un film de groaza, stiau ce ii asteapta si ca nu au cum sa scape.

In cele din urma, in fata hotelului Westminster, dupa ce un trecator curajos a incercat sa-l neutralieze cu mainile goale, politistii l-au doborat. Prea tarziu!

"Sa ne-nvatam sa traim cu terorismul", a zis astazi premierul Frantei. Si se pare ca nu mai avem de ales. Nu mai exista teroristul clasic, indoctrinat in Siria, scolit in Irak si afiliat ISIS. Ar putea fi vecinul de la coltul strazii, ar putea fi oricine, si nu e nevoie sa aiba o bomba. O arma de foc, o masina sau un cutit sunt unelte la fel de infioratoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO