Se deschide sezonul de schi în Poiana Brașov. Cât costă un abonament în 2024, față de anul trecut
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu 10% au crescut prețurile și în Azuga. Principalul motiv, spun administratorii pârtiilor, îl reprezintă cheltuielile tot mari cu producția de zăpadă artificială absolut necesară în absența ninsorilor.
În masivul Postăvaru, 90% din stratul de zăpadă a fost produs artificial. Tunurile au fost pornite în noiembrie, dar chiar și așa doar 60% din domeniul schiabil este gata să primească turiști în condiții bune.
Adrian Biriboiu, șef serviciu domeniul schiabil Poiana Brașov: „În partea superioară avem 50 de centimetri pe pârtiile Kanzel și Ruia, iar aici un 25 de centimetri care asigură condiții de siguranță.”
Patru pârtii au fost amenajate în partea superioară a masivului care însumează aproximativ 14 kilometri. Se mai deschid, totodată, în partea inferioară a masivului două pârtii de începători. La joasă altitudine, administratorii au făcut depozite suplimentare din care mută zăpada zilnic pe pârtii destinate copiilor și celor care abia învață să schieze.
Gabriel Arion, salvamont Poiana Brașov: „Este o zăpadă artificială care îngheață. Apar viteze foarte mari la schiuri, oprirea se face mai greu și atunci trebuie să adapteze viteza, să fie prudenți”.
În Poiana Brașov, tarifele pentru transportul pe cablu au fost majorate, în medie, cu 7%.
Tarife transport pe cablu Poiana Brasov 2024-20254 ore - 165 lei (+15)
1 zi - 220 lei (+20 lei)
Un abonament de o zi costă 220 de lei. Este mai scump cu 20 de lei față de sezonul trecut. Un schior bine antrenat reușește să facă 4 coborâri pe oră, dar când e aglomerație și coadă mare la telegondolă, numărul de ture scade la una pe oră. La Azuga, tarifele pentru transportul pe cablu au fost majorate cu 10 procente.
Tarife transport pe cablu Azuga 2024-20251 urcare 20 lei (+5 lei)
4 ore 150 lei (+20 lei)
1 zi 200 lei (+20 lei)
Administratorii pârtiilor dau vina pe cheltuielile mari cu producția de zăpadă artificială.
Adrian Purcaru, primarul orașului Azuga: „Înseamnă câteva zeci de mii de lei cheltuite pentru a achita facturile la energie electrică. Înseamnă să funcționeze pompele de preluare a apei din pârâul Azuga și, evident, instalația care să producă zăpadă în final.”
Schior: „Schiem mai scump, dar și dacă plecăm în afacere și acolo sunt prețurile poate mai mari ca la noi. Mă refer Italia, Austria, Elveția.”
La Bușteni, tarifele au rămas la nivelul de anul trecut, dar deocamdată, lipsește zăpada. Sinaia a păstrat și ea tarifele de iarna trecută, însă aici stratul de zăpadă este generos pe pârtiile de pe platoul Bucegi.
De luni până joi, abonamentul pentru o zi costă 210 lei, iar de vineri până duminică este cu 20 de lei mai scump.