Care sunt cele mai murdare plaje din România. Biolog marin: ”Dacă mergeți în zonă vă speriați, vă îngroziți, efectiv!"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ecologiștii de la Mare Nostrum au găsit o mulțime de deșeuri, în special din plastic, pe una dintre cele mai murdare plaje.
Toate aceste grămezi de gunoaie nu au fost curățate nici până acum. Valurile au adus la mal pahare, ambalaje, pet-uri, dar și scaune rupte și cioburi.
Oficial, sezonul estival s-a deschis, dar în foarte multe locuri turiștii sunt nevoiți să își așeze cearșaful printre resturi.
Ecologiștii de la Mare Nostrum au monitorizat peste cinci hectare de plajă de pe întreg litoralul românesc. Concluzia la care au ajuns este că nisipul este mai murdar față de sezoanele estivale precedente.
Câteva imagini au fost filmate de voluntari la Edighiol, unde plaja face parte din Rezervația Științifică a Biosferei Delta Dunării și, deși este interzisă turiștilor, este plină de gunoaie.
Reporter: Care sunt cele mai murdare plaje? Angelica Paiu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum: ”Constanța, Saturn și Năvodari, cumva sunt cam aceleași sectoare pe care le avem la fiecare sesiune de monitorizare." Voluntarii au identificat mii de deșeuri din plastic, cauciuc, textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal. Marea a început să ni le arunce înapoi.
Cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanța. Predomină plasticul, ambalaje, pahare, pet-uri, dar și tuburi.
Turist: "Arată destul de deplorabil, nu e foarte curată."
Turist: "Ar trebui să arate mai curat, mai pregătită pentru noul sezon, e murdar, e mizerie și ar trebui cineva totuși să facă curat."
Specialiștii spun că de vină pentru această situație ar fi inclusiv războiul din Ucraina și traficul crescut al navelor pe Dunăre.
Adrian Bâlbă, biolog marin: "Din păcate, se aruncă foarte mult în apă și de acolo valurile le aruncă pe mal. Dacă mergeți în zona de nord a litoralului Mării Negre vă speriați, vă îngroziți efectiv!" Sectoarele de plajă murdare ar trebui să fie curățate fie de cei care le administrează, fie de Apele Române.
Într-un răspuns pentru ȘTIRILE PRO TV, ministrul Mediului, Tanczos Barna, ne-a transmis că 100 de contracte au fost semnate deja, însă mai sunt 45 de subsectoare de plajă neatribuite.
Fie nu s-a oferit nimeni să le închirieze, fie ofertele nu au îndeplinit cerințele autorităților. Așa că nu vor fi amenajate, deocamdată, beach-baruri, toalete, dușuri și șezlonguri.
Cele mai multe sectoare neatribuite sunt în Vama Veche și în Constanța.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 26-05-2023 19:16