Gunoaiele de pe plajă, semn că a început sezonul estival. Care sunt cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc
Situație dezolantă la țărmul mării. Noul sezon estival a început cu și mai multe gunoaie pe plajă decât anul trecut, susțin ecologiștii care au monitorizat zone întinse de pe litoralul românesc.
Așa că turiștii care vor să se bucure de soare, valuri și aer curat, sunt nevoiți să se relaxeze printre deșeuri.
Ecologiștii organizatiei "Mare Nostrum" au monitorizat peste 5 hectare de plajă pe întreg litoralul românesc.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Concluzia la care au ajuns după ce au verificat 9 sectoare este că suprafețele de nisip sunt mai murdare față de sezoanele estivale precedente. La Edighiol-Periboina, plaja, care face parte din Rezervația Științifică a Biosferei Delta Dunării, este plină de gunoaie aduse de valuri la țărm.
Angelica Paiu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum: „Plasticul predomină și în această sesiune undeva la 80%, iar celelalte categorii textile, metal și sticlă sunt la mare distanță”.
Reporter: Care sunt cele mai murdare sectoare de plajă?
Coordonator: „Constanța, Saturn și Năvodari. La fiecare monitorizare găsim în plus câteva sute de elemente de deșeuri marine”.
Voluntarii au identificat mii de deșeuri din diferite materiale: plastic, cauciuc, textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal.
Cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanța. Nici nu e de mirare, pe suprafața de nisip am găsit multe grămezi de deșeuri. Predomină plasticul, ambalaje, pahare, peturi, dar și tuburi.
Turistii de pe plajă, care se bronzează și se relaxează la soare, trebuie să suporte situația.
Turist: „Arată destul de deplorabil, nu e foarte curată, dar vremea e bună”.
Turist: „Ar trebui să arate mai curat, mai pregătită pentru noul sezon care vine. E murdar e mizerie și ar trebui cineva totuși să facă curat să adune cumva să vină cu niște saci”.
Biologii spun că și războiul din Ucraina a contribuit masiv la această situație, dar și traficul crescut al navelor pe Dunăre.
Adrian Bîlbă, biolog: „Există o activitate foarte, foarte, foarte intensificată în sectorul comercial marin costier, este vorba de transferul cerealelor de la gurile Dunării prin nave ce vin pe linia costieră și din păcate se aruncă foarte mult la baltă, cum spun marinarii, adică în apă și de acolo valurile le aruncă pe mal. Dacă mergeți în zona de nord a litoralului Mării Negre vă speriați, vă îngroziți efectiv, eu am fost și am văzut ce e acolo”.
Sectoarele de plajă murdare ar trebui să fie curățate fie de cei care le administrează, fie de cei de la Apele Române.