Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alcoolul consumat de tată înainte de concepție, risc enorm pentru bebeluși. „Are un efect profund asupra formării feței”

Un studiu recent indică faptul că experții trebuie să fie mai atenți asupra tatălui când vine vorba de consumul de alcool înainte de concepție. Alcoolul ar avea legătură cu defectele faciale și ale creierului depistate la bebeluș, scrie IFLScience.

Dacă până acum mama a fost în centrul studiilor legate de sindromul alcoolic fetal, acum cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra tatălui și au aflat că dacă acesta consumă alcool înainte de concepție, copilul ar putea suferi modificări ale trăsăturilor feței și afecțiuni ale creierului, notează cercetătorii într-un studiu recent, conform IFLScience.

Oamenii de știință spun că în privința consumului de alcool vina nu ar mai trebui pasată doar mamei, ci și tatălui.

Descoperirile sugerează că cercetările trebuie să examineze rolul tatălui în sindromul alcoolic fetal, spre deosebire de cel al mamelor, care a fost centrul majorității studiilor până în acest moment.

În mod surprinzător, echipa a descoperit că, atunci când vine vorba de anumite diferențe cranio-faciale, expunerea tatălui la alcool are un efect mai puternic decât expunerea maternă.

Citește și
ficat
(P) Boala ficatului gras non-alcoolic, afecțiunea tăcută de care suferă 25% dintre români

„Am descoperit că expunerile bărbaților determină de fapt anumite diferențe cranio-faciale mult mai puternice decât expunerile materne, așa că acest efect de programare care vine prin spermatozoizi are un efect profund asupra organizării feței și asupra creșterii și proporției diferitelor trăsături faciale”, a spus dr. Michael Golding, autor principal al studiului.

„Când tatăl bea, am văzut o schimbare profundă în organizarea feței”, spune acesta.

Sindromul alcoolic fetal (SAF) este o afecțiune caracterizată prin greutate corporală mai mică, probleme ale sistemului nervos central, hiperactivitate și dificultăți de dezvoltare fizică.

Este dificil de diagnosticat, dar este de obicei identificat după ce medicii confirmă că fătul a fost expus la alcool prin faptul că mama a băut în timpul sarcinii.

„Când medicii bănuiesc că un copil are SAF, se așează cu mama pentru a confirma diagnosticul, discutând despre obiceiurile ei de a bea în timpul sarcinii”, a spus Golding.

„Nu este neobișnuit ca mama să nege consumul de alcool în timpul sarcinii. Când o fac, există acest stigmat sau această noțiune că femeile mint în legătură cu consumul lor de alcool.”

Cercetătorii cred că tatăl ar putea contribui mai mult decât se credea anterior.

Echipa a folosit modele de șoarece pentru a compara rezultatele când mama, tatăl sau ambii părinți consumă alcool înainte de concepție. Ei au descoperit defecte cranio-faciale la urmași atunci când fiecare părinte a băut alcool, care era similar cu cele găsite la copiii umani, dar au descoperit că defectele sunt mai mari atunci când tatăl bea.

Acest lucru provoacă ideile existente cu privire la modul în care se dezvoltă SAF și ar putea însemna că viitorii părinți ar trebui să caute să-și limiteze consumul de alcool înainte de concepție și că ambii părinți ar trebui să fie extrem de atenți la acest obicei pentru a elimina cât de mult posibil un risc.

Este posibil ca aceste rezultate să ofere o explicație plauzibilă pentru mulți oameni care sunt nedumeriți cu privire la originea sindromului alcoolic fetal la copiii lor.

„Eticheta de avertizare privind alcoolul trebuie pusă pe ambii părinți, spune unul dintre autorii studiului.

„Decizia de a consuma această băutură poate avea consecințe semnificative, care pot schimba viața unui viitor copil”,” explică Golding.

Cercetarea a fost prezentată într-o scrisoare către Journal of Clinical Investigation.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult