Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima dezlegare la pește din postul Paștelui. De unde vine această tradiție

Your browser doesn't support HTML5 video.

În ajun de Buna Vestire, creştinii au alergat neobosiţi ca să prindă cel mai proaspăt şi mai gustos pește.

Dezlegarea de luni a fost prilej de profit bun pentru comercianţii din pieţe, care au adus cantităţi uriaşe de marfă de care au scăpat, însă, până la prânz.  

Atunci au preluat ştafeta negustorii din târguri. I-au aşteptat pe cei mai puţin pricepuţi cu saramură, plachie şi cârnaţi din pește.

În piaţa Obor, zodia peştilor a fost norocoasă.

Reporter: „V-ați hotărât?” Client: „Da. La un ton, să avem tonus.” Reporter: „Cum îl faceţi?” Client: „La grătar şi o ciorbiţă.

Doi prieteni ajung în schimb să deguste mai multe tipuri de icre roşii. Îi întrebăm dacă ştiu diferenţa.

Citește și
paste, miei, iezi, carne, carne de ies
Crescătorii speră să dea lovitura de Paște: ”E mai sănătos decât mielul”

„Știm, ştim că avem experienţă. Suntem pescari!”

De fapt, au fost recent la pescuit chiar în Siberia; iată-i în această fotografie mâncând cu lingura dintr-un bol uriaş cu icre de somon.

„Un castron cu icre, da!”

Se mulţumesc în final cu o cutiuţă costă 50 de lei sută de grame.

„Acum peşte mic am adus foarte mult, sardina, hamsie, stavrid, chefal pentru că au preţurile acceptabile pentru oamenii de rând.”

Şi totuşi, s-au golit şi cutiile cu fructe de mare aduse din Salonic şi jgheaburile cu peşti uriaşi româneşti.

„Undeva la 40 de lei șalău foarte frumos, nisetru la 39 şi ştiuca şi mai mare care depăşeşte 10 kg.”

De ce mâncăm peşte în dezlegările din postul Paştelui? Pentru că are o semnificaţie adâncă în lumea creştină. În secolul I, când primii creştini erau prigoniţi, îşi puneau pe porţile caselor un desen stilizat cu un peşte, ca să se recunoască între ei. Iar după Înviere, Isus Hristos a mâncat peşte fript şi faguri de miere, astfel încât ucenicii să îl recunoască şi să accepte faptul că e viu.

Grătarul cu scrumbie, biban şi dorada a învăluit târgul de la Agronomie în arome năucitoare. S-a făcut coadă şi la păstrăv prăjit cu mujdei şi mămăligă.

„Proaspăt şi îl punem pe grătar... are alt gust! Cel congelat e altceva.”

„Nu mai gătesc acasă!”

Şi în parcul Naţional a fost greu să ignori mireasma de peşte la jar, împletită cu aceea de usturoi . Au dispărut de pe plita munţi de creveţi şi scoici, iar clienţii au poftit mai apoi la solzii însiropaţi ai unui exemplar aparte.

„Este un peşte special, făcut din aluat de cozonac. Este dulce.”

Următoarea dezlegare la pește va fi pe 21 aprilie, de Florii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult