Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pensionarii care au primit mai multi bani în urma unor calcule greșite NU vor fi obligați să returneze banii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pensionarii care au primit mai multi bani în urma unor calcule greșite, făcute de funcționari, nu vor fi nevoiți să restituie sumele. 

Parlamentarii au adoptat o lege prin care sunt amnistiați fiscal toți vârstnicii care aveau datorii la casa de pensii, după ce programul electronic le-a generat o sumă mai mare decât cea cuvenită.

Oficialii spun că ar putea fi vorba despre câteva zeci de mii de oameni ale căror venituri lunare au fost calculate, în medie, cu cel mult 100 de lei în plus.

Parlamentarii au adoptat o inițiativă a ministrului Muncii prin care vârstnicii care au ieșit la pensie după octombrie 2014 sunt scutiți de plata datoriilor la stat în cazul în care au primit o pensie mai mare dintr-un motiv ce nu li se poate imputa.

Legiuitorul s-a gândit să îi scutească de responsabilitate atat pe funcționarii care au introdus în sistem date greșite sau le-au prelucrat eronat, precum și pe pensionarii care au primit mai mulți bani dintr-o eroare de soft.

Citește și
Pensie
Peste 2,6 milioane de pensionari vor primi mai devreme pensiile în conturi bancare, în luna octombrie

Violeta Alexandru, deputat USR: ”Nu există soft care să dea erori, nu există angajați pe care să-i fi angajat eu, există PSD si PNL de trei ani la guvernare”.

Adrian Solomon: ”Ce vină au cetățenii că niște calculatoare achiziționate de dumnevoastră cu softuri, harduri, niște oameni, cei 1000 angajați de dumneavostră pe perioadă nedeterminată greșesc pentru ca i-ați luat de la CAP probabil și i-ați pus acolo că erau USR-iști?”

Ultima amnistie fiscală de care au beneficiat vârstnicii a fost în 2014, odată cu modificarea legii pensiei. De atunci și până în prezent, toți cei care s-au pensionat și au primit mai mulți bani decât li se cuvenea nu vor mai fi nevoiți să returneze sumele.

Numai la recalcularea din această vară au fost aproximativ 17.500 de decizii pe care oamenii le-au contestat ca fiind greșite.

Autoritățile nu știu dacă acestea sunt ale unor pensionari care au de dat sau de primit bani. Oricum, și la două luni de la recalcurare pe baza noii legi, oamenii încă fac drumuri la ghiseu cu reclamații.

Bărbat: ”A dispărut un an de vechime. Păi nu am înțeles - în august avea 45, în spetembrie avea 44 de ani de muncă.”

Bărbat: ”Am câștigat două mii de lei la pensie datorită anilor mulți de contribuție.”

Surse din cadrul casei de pensii susțin că cele mai multe calcule gresite ar fi de sub 100 de lei lunar în plus, doar că, acumulate în ani, sumele devin considerabile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult