Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de bune sunt fructele pentru diabetici. Ce pot mânca și în ce cantități

Persoanele care suferă de diabet au reguli alimentare pe care trebuie să le respecte strict pentru a-și menține starea de sănătate sub control.  

Cunoașterea regulilor privind consumul de fructe poate fi deosebit de dificil de descifrat. Pe de o parte, persoanelor cu diabet de tip 2 li se spune să evite alimentele bogate în zahăr. Pe de altă parte, fructele sunt o sursă de mulți nutrienți importanți. Pentru a clarifica confuzia, un endocrinolog împărtășește ceea ce dorește ca toți cei care suferă de diabet să știe despre fructe.

Ce trebuie să știe persoanele cu diabet despre consumul de fructe

Dr. Andrew Timothy Kraftson, endocrinolog și profesor la Universitatea din Michigan, spune că persoanele cu diabet nu ar trebui să elimine fructele din dieta lor.

„Fructele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și nutrienți și nu ar trebui să fie evitate de persoanele cu diabet”, explică el.

De fapt, studiile științifice sugerează că consumul regulat de fructe este benefic pentru prevenirea și tratarea diabetului de tip 2. Cercetările arată că persoanele care mănâncă fructe în fiecare zi au un risc cu 48% mai mic de diabet decât persoanele care nu mănâncă fructe.

Citește și
Dietă
Rezultate uimitoare ale unui studiu foarte detaliat. Care sunt beneficiile celor care urmează dieta de post 5:2

Un alt studiu a constatat că persoanele diagnosticate cu diabet care consumau fructe în mod regulat au prezentat mai puține complicații de sănătate decât persoanele care nu consumau fructe.

Deși fructele sunt o sursă bună de fibre și alți nutrienți de care organismul are nevoie, dr. Kraftson spune că este adevărat că pot crește nivelul zahărului din sânge, lucru la care persoanele cu diabet trebuie să fie atente.

Din acest motiv, el spune că persoanele cu diabet ar trebui să urmeze câteva reguli atunci când vine vorba de consumul de fructe.

În primul rând, fructele trebuie mâncate întregi, nu sub formă de suc sau smoothie.

„Consumul fructelor întregi oferă organismului atât zaharuri sănătoase, cât și fibre. Organismul are nevoie de mai mult timp pentru a procesa fructele întregi și acest lucru îi dă timp organismului să producă insulină și să împiedice creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge”, explică dr. Kraftson.

De asemenea, dr. Kraftson spune că persoanele diabetice ar trebui să prioritizeze fructele cu glicemie scăzută.

Cele mai bune fructe pentru persoanele cu diabet

Dacă aveți diabet și sunteți un iubitor de fructe, dr. Kraftson spune că cele mai bune fructe pe care să le consumați în mod regulat sunt fructele cu glicemie scăzută.

„Fructele care au nevoie de mai mult timp pentru a fi procesate sunt categorisite ca „indice glicemic scăzut. Fructele care sunt procesate rapid sunt categorisite ca „indice glicemic ridicat”. Alimentele cu indice glicemic ridicat, inclusiv fructele cu indice glicemic ridicat, pot crește glicemia mai rapid”, explică dr. Kraftson, conform parade.com. 

Un exemplu de fruct cu indice glicemic scăzut este mărul, iar un exemplu de fruct cu indice glicemic ridicat este pepenele roșu.

Fructe cu indice glicemic scăzut

· Cireșe

· Lămâi

· Grapefruit

· Căpșuni

· Zmeura

· Afine

· Mure

· Rodii

· Caise

· Pere

· Smochine proaspete

· Mandarine

· Portocale

· Mandarine

· Struguri

· Piersici

· Prune

· Banane

· Merișoare

· Prune

· Mere

· Boabe Goji

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult