China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară. Speranțe pentru victimele unui flagel global

diabet
Shutterstock

China a anunțat în premieră mondială vindecarea completă de diabet a unui bărbat care făcea insulină de mai multe ori pe zi, printr-un transplant inovator de celule. Diabetul zaharat este un flagel mondial de care suferă peste 560 de milioane de oameni.  

Oamenii de știință chinezi au raportat în premieră mondială vindecarea prin terapie celulară a unui caz de diabet zaharat, scrie South China Morning Post.

Este vorba despre un bărbat de 59 de ani cu diabet de tip 2, care avea nevoie de mai multe injecții cu insulină zilnic. Pacientul a beneficiat de un transplant inovator de celule, iar de atunci au trecut 33 de luni, interval în care bărbatul nu a mai avut nevoie de insulină și nici de un alt tratament.

Anunțul oamenilor de știință oferă o speranță sutelor de milioane de oameni care suferă de diabet zaharat. Pacientul complet vindecat trăia de 25 de ani cu diabet zaharat de tip 2 și prezenta un risc serios de complicații ale bolii.

A avut un transplant de rinichi în 2017, dar și-a pierdut cea mai mare parte a funcției de insuliță pancreatică care controlează nivelul glicemiei și s-a bazat pe mai multe injecții de insulină în fiecare zi.

Citește și
Ţările de Jos: Operaţii pentru bolnavi de cancer sau cardiaci, amânate din cauza COVID-19
Studiu: Aditivii prezenți în aproape toate alimentele din comerț prezintă un risc crescut de diabet de tip 2
„Am ucis 200 de oameni, dar sunt mai rău decât eram”. Mercenarul Wagner care s-a întors în Rusia și a devenit youtuber critic al regimului

Era expus unui mare risc de complicații grave ale diabetului”, a declarat Yin Hao, cercetător la Spitalul Shanghai Changzheng.
Pacientul a primit transplantul inovator de celule în iulie 2021.

La unsprezece săptămâni după transplant, numai avea nevoie de insulină externă, iar doza de medicație orală pentru controlul nivelului de zahăr din sânge a fost redusă treptat și complet oprită un an mai târziu.

Nu a mai avut nevoie de insulină sau orice altă medicație de 33 de luni

Examenele ulterioare au arătat că funcția insulinei pancreatice a pacientului a fost restabilită în mod eficient”, a spus Yin.

Pacientul a fost lipsit complet de administrarea de insulină timp de 33 de luni.

Descoperirea medicală, realizată de o echipă de medici și cercetători din instituții precum Spitalul Shanghai Changzheng, Centrul de Excelență în Știința Celulelor Moleculare din cadrul Academiei Chineze de Științe și Spitalul Renji, toate cu sediul în Shanghai, a fost publicată în revista Cell Discovery, pe 30 aprilie.

Cred că acest studiu reprezintă un progres important în domeniul terapiei celulare pentru diabet”, a spus Timothy Kieffer, profesor la departamentul de științe celulare și fiziologice de la Universitatea British Columbia din Canada.

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care corpul nostru transformă alimentele în energie. Ceea ce consumăm este descompus în glucoză – un simplu zahăr – și eliberat în sânge. Insulina produsă de pancreas este esențială pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.

În diabet, acest sistem este deturnat: fie organismul nu produce suficientă insulină, fie nu poate folosi eficient insulina pe care o produce.

Există mai multe tipuri de diabet, dintre care tipul 2 este cel mai frecvent, afectând aproape 90% dintre bolnavi. Este în mare parte legat de dietă și se dezvoltă în timp.

Diabetul zaharat este în prezent o boală pentru care nu există un remediu

Indiferent de tipul de diabet, incapacitatea de a menține nivelurile normale de glucoză din sânge în timp poate duce la reacții adverse grave, inclusiv boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, „nu există încă un remediu pentru diabet”.

Alături de pierderea în greutate, mâncarea de regim și administrarea de medicamente, insulina este principalul tratament pentru unii, dar acest lucru necesită injecții frecvente și monitorizare.

Oamenii de știință din întreaga lume cercetează transplantul de celule insulare ca alternativă promițătoare, în principal prin crearea de celule asemănătoare insulelor din culturi de celule stem umane. Acum, după mai bine de un deceniu de muncă, grupul de oameni de știință chinezi a făcut un pas mai departe.

Echipa a folosit și programat celulele mononucleare din sângele periferic ale pacientului, a spus Yin, care au fost apoi transformate în „celule semințe” și au reconstituit țesutul insular pancreatic într-un mediu artificial.

În timp ce datele preclinice ale echipei lui Kieffer susțin utilizarea insulelor derivate din celule stem pentru tratamentul diabetului de tip 2, cazul lui Yin și a colegilor săi este, după cunoștințele lui Kieffer, „prima dovadă a reușitei la om”.

Yin a spus că descoperirea este un alt pas înainte în domeniul relativ nou al medicinei regenerative – unde propriile capacități de regenerare ale organismului sunt valorificate pentru a trata boli.

Tehnologia noastră s-a maturizat și a depășit granițele în domeniul medicinei regenerative pentru tratamentul diabetului”.

China are un sfert dintre bolnavii de diabet ai lumii

La nivel global, China are cel mai mare număr de persoane cu diabet. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în această țară există 140 de milioane de oameni cu diabet. Dintre aceștia, aproximativ 40 de milioane depind de injecțiile cu insulină pe tot parcursul vieții.

Populația cu diabet zaharat din China este disproporționat de mare, potrivit Huang Yanzhong, expert pentru sănătatea globală la Consiliul pentru Relații Externe.

Într-un articol de anul trecut, el a subliniat că, în timp ce China reprezenta 17,7% din populația lumii, populația diabetică a țării a reprezentat un uimitor sfert din totalul global, punând o povară uriașă pe cheltuielile de sănătate asupra guvernului.

Dacă această abordare a terapiei celulare funcționează în cele din urmă, a spus Kieffer, „poate elibera pacienții de povara medicamentelor cronice, poate îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții și poate reduce cheltuielile cu asistența medicală”.

Dar pentru a ajunge acolo, a adăugat el, sunt necesare studii pe mai mulți pacienți bazate pe concluziile acestui studiu chinezesc.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Reacția portughezilor când au auzit ce a spus Adrian Mutu despre Cristiano Ronaldo
Citește și...
Un medicament popular pentru diabet a dovedit că poate încetini progresia bolii renale. Ce au descoperit cercetătorii
Un medicament popular pentru diabet a dovedit că poate încetini progresia bolii renale. Ce au descoperit cercetătorii

Rezultatele recente ale unui studiu desfăşurat în Australia sugerează că un medicament popular împotriva diabetului previne insuficienţa renală şi reduce numărul de decese la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 şi boli cronice de rinichi.

 

Studiu: Aditivii prezenți în aproape toate alimentele din comerț prezintă un risc crescut de diabet de tip 2
Studiu: Aditivii prezenți în aproape toate alimentele din comerț prezintă un risc crescut de diabet de tip 2

Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet, sugerează un studiu amplu publicat recent, a cărui metodologie face însă obiectul mai multor critici, transmite AFP.

Cum funcționează ”pancreasul artificial”, care le oferă bolnavilor de diabet de tip 1 o viață aproape normală
Cum funcționează ”pancreasul artificial”, care le oferă bolnavilor de diabet de tip 1 o viață aproape normală

Aproape nouă milioane de oameni din lume au diabet zaharat insulino-dependent. Iar numărul celor diagnosticați cu această boală e în creștere.  

Un medicament pentru diabet ar putea încetini progresia bolii Parkinson. Explicațiile cercetătorilor
Un medicament pentru diabet ar putea încetini progresia bolii Parkinson. Explicațiile cercetătorilor

Un medicament similar celor utilizate în "injecţiile pentru slăbit" ar putea ajuta la încetinirea progresiei simptomelor bolii Parkinson, sugerează cercetările.

Condimente care îți scad glicemia. În ce mâncăruri poți să le adaugi
Condimente care îți scad glicemia. În ce mâncăruri poți să le adaugi

Nivelul de activitate fizică, greutatea corporală și calitatea alimentației sunt factorii principali care influențează metabolismul glucidelor, riscul de diabet zaharat tip 2 și controlul glicemiei.

Recomandări
Cum au ajuns piloții de la TAROM
Cum au ajuns piloții de la TAROM "inapți de zbor". Colegii de la o companie low-cost câștigă de peste două ori mai mulți bani

În plin sezon al concediilor, mii de oamenii, unii cu copii mici, și-au văzut, luni, planurile date peste cap și au stat ore în șir în aeroporturi.

Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat
Protestatarii, după „discuția” cu ministrul Boloș: Nu ne-a lăsat să vorbim. Au fost mulți, nu știm cine, că nu s-au prezentat

Discuţiile de la Ministerul Finanţelor au fost total diferite faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, în condiţiile în care, în prima oră, nici măcar nu ni s-a permis să vorbim, a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10
Cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Câți absolvenți au luat 10

Avem cel mai mare procent de promovare la Bacalaureat din ultimii 15 ani. Mai exact, 76,4% dintre tinerii care au susținut acest examen au luat note peste 6.