Un medicament popular pentru diabet a dovedit că poate încetini progresia bolii renale. Ce au descoperit cercetătorii
Rezultatele recente ale unui studiu desfăşurat în Australia sugerează că un medicament popular împotriva diabetului previne insuficienţa renală şi reduce numărul de decese la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 şi boli cronice de rinichi.
Datele detaliate ale studiului, publicate vineri, au fost prezentate la cea de-a 61-a reuniune a Asociaţiei Renale Europene, care se desfăşoară între 23 – 26 mai, la Stockholm, în Suedia.
Un medicament care face parte din clasa cunoscută sub numele de agonişti ai receptorilor GLP-1 (receptorul peptidei-1 asemănător glucagonului) a încetinit agravarea disfuncţiei renale la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 şi a redus riscul de insuficienţă renală, probleme cardiace, AVC (accident vascular cerebral) şi deces, conform rezultatelor detaliate ale unui studiu în fază avansată prezentat vineri.
O doză săptămânală de semaglutidă a redus riscul de evenimente renale majore cu 24%, a constatat studiul clinic condus de Universitatea New South Wales din Sydney, Australia.
De asemenea, medicamentul a încetinit pierderea funcţiei renale, a scăzut tensiunea arterială sistolică şi a redus greutatea corporală în rândul participanţilor.
Beneficiile observate în cadrul studiului „reflectă efecte clinice importante asupra rezultatelor renale, cardiovasculare şi de supravieţuire în rândul pacienţilor cu risc ridicat şi susţin un rol terapeutic pentru semaglutidă în această populaţie”, a declarat într-un comunicat al universităţii conducătorul studiului, dr. Vlado Perkovic.
Efectele adverse grave au fost, de asemenea, mai puţin frecvente, în comparaţie cu cele resimţite de grupul placebo, dar au fost totuşi resimţite de aproape 50% dintre cei care au luat semaglutidă, ceea ce, potrivit dr. Perkovic, a fost o funcţie a stării de sănătate precare a celor implicaţi în studiu – persoane cu boli renale cronice cu risc ridicat.
„Este acelaşi compus chimic, dar am folosit o doză mai mică. Am făcut acest lucru în mod deliberat, deoarece persoanele cu afecţiuni renale tind să fie mai sensibile la efectele şi efectele secundare ale medicamentelor”, a precizat profesorul Perkovic.
„Acest lucru este util în ceea ce priveşte posibilitatea de a avea poate medicamentul mai mult utilizat decât ar fi fost cazul în alte condiţii, având în vedere limitările actuale de aprovizionare”.
Se speră că descoperirile ar putea ajuta în curând numărul tot mai mare de persoane cu afecţiuni renale, care afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume, a mai precizat dr. Perkovic.
Studiul la care au participat peste 3500 de participanţi cu diabet zaharat de tip 2 şi boală cronică de rinichi din 28 de ţări – inclusiv Australia, Statele Unite şi China – a constatat că o mică doză săptămânală de semaglutid reduce riscul de evenimente renale majore cu 24%.
Datele mai detaliate ale studiului au fost prezentate la reuniunea Asociaţiei Renale Europene de la Stockholm şi publicate vineri în revista New England Journal of Medicine – NEJM.
Sănătatea rinichilor a scăzut semnificativ mai repede la pacienţii care au primit un placebo decât la cei care au primit semaglutida Ozempic, după cum arată o măsură cunoscută sub numele de rata estimată de filtrare glomerulară (eGFR), au constatat cercetătorii.
Studiul a fost întrerupt mai devreme atunci când un comitet de monitorizare independent a analizat datele şi a stabilit că beneficiile medicamentului au fost clare, au declarat cercetătorii.
Tratamentul aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de agonişti ai receptorilor GLP-1 şi are acelaşi ingredient activ, semaglutida, ca şi medicamentul pentru obezitate, Wegovy, ambele produse de compania farmaceutică daneză Novo Nordisk.
Obezitatea nu a fost o cerinţă pentru participarea la recentul studiu.
Reducerile de risc au fost similare atunci când s-au analizat doar evenimentele legate de rinichi, cum ar fi începerea dializei, efectuarea unui transplant de rinichi sau experimentarea unui declin precipitat al funcţiei renale, au declarat cercetătorii.
Pacienţii din grupul semaglutidă au avut un risc cu 18% mai mic de evenimente cardiace adverse majore şi un risc cu 20% mai mic de deces din orice cauză, au precizat cercetătorii.
Retragerea din studiu în principal din cauza problemelor gastrointestinale a fost de 13,2% în grupul semaglutidă faţă de 11,9% pentru placebo.
Pe lângă pierderea funcţiei renale, boala de rinichi creşte riscul unei serii de alte afecţiuni, în special boli de inimă şi AVC, şi este asociată cu o calitate mai slabă a vieţii.
Grupul farmaceutic danez va trebui să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în domeniul sănătăţii pentru ca semaglutida să fie utilizată pentru tratarea persoanelor cu boli cronice de rinichi. Dr. Perkovic se aşteaptă ca utilizarea semaglutidei să fie extinsă şi să devină astfel parte a recomandărilor de terapie şi în cazul bolilor cronice de rinichi.
Sursa: News.ro
Etichete: boala, diabet, medicamente, medicament diabet,
Dată publicare:
25-05-2024 09:17