Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul renunță la suplimentarea subvențiilor acordate partidelor în rectificarea bugetară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul a decis să renunțe la suplimentarea subvenției acordate partidelor politice, potrivit ultimei variante a proiectului de rectificare bugetară pe 2021.

În proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară, publicat în 14 august, Autoritatea Electorală Permanentă urma să primească un plus de 101,75 milioane lei.

În ultima formă a rectificării bugetare, premierul a șters sumele în plus la acest capitol. Anual, sute de milioane de lei sunt date partidelor politice pentru cheltuieli diverse, de la întreținere și salarii până la bunuri cumpărate și folosite în interes personal.

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a ajuns în spatele gratiilor, în această vară, pentru că şi-a cumpărat o vilă din banii partidului, proveniţi de la bugetul de stat.

Drăghici a fost acuzat că a folosit în interes personal aproape 400.000 de euro. Iar suma este mică, în raport cu nivelul subvenţiilor primite lunar de partide.

Citește și
bani
Ministerul de Finanțe a publicat proiectul de rectificare bugetară. Unde se duc cei mai mulți bani

La începutul anului, în buget au fost prevăzute pentru subvenţii 165 de milioane de lei, însă, la rectificare, au mai fost prevăzute 100 de milioane la cererea Autorităţii Electorale Permanente. Florin Cîțu a renunţat la această suplimentare, potrivit ultimei variante a proiectului de rectificare.

În ultimii ani, sumele au crescut alarmant.

Dacă în 2016, de pildă, subvenţiile abia depăşeau 14 milioane, din 2018, când legea a fost modificată chiar de Mircea Drăghici, partidele au început să primească până la 252 de milioane de lei într-un an. Legal, politicienii au voie să folosească aceşti bani pentru chiriile sediilor de partid, pentru protocol, salarii şi alte bunuri şi servicii. O analiză Expert Forum arată, însă, că cea mai mare parte din banii cheltuiţi au mers către propaganda şi apariţii televizate.

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum: „Ce voiau să mărească anul acesta şi ce au mărit anul trecut e mult peste nivelul inflaţiei şi peste orice. Care ar fi interesul? Să-şi cumpere clienţi în piaţă, bunăvoinţă în presă, să cumepre consultanţi şi tot felul de trepăduşi în jurul partidului care trebuie plătiţi. Subcontractori de partid”.

Social Democraţii susţin că au moştenit datorii din contractele încheiate de foştii preşedinţi Liviu Dragnea şi Viorica Dancilă. La PNL, banii s-au dus, anul acesta, şi pe deplasările liderilor în campania electorală internă. Şi partidul lui Victor Ponta primeşte bani de la stat. În ianuarie a fost cumpărată pentru partid o maşină de lux, al cărei preţ depăşeşte 130.000 de euro.

 

Alte modificări ale proiectului de rectificare bugetară pe 2021: -► Ministerul Finanțelor - Acțiuni Generale: +2.905,3 milioane lei (față de 3.002,0 milioane lei, propunerea inițială)

-► Ministerul Dezvoltării: +2.392,0 milioane lei (față de 2.244,0 milioane lei, propunerea inițială)

În continuare, structura care pierde cea mai mare sumă de bani este Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care înregistrează o rectificare negativă de 2.781,2 milioane lei, per sold.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult