Rectificarea bugetului de stat: ”Este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii”

Ultima actualizare: 23-11-2020 17:24
guvern

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de luni proiectele de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Premierul Ludovic Orban a declarat că rectificarea bugetară pe care Guvernul o va adopta este ''absolut necesară" pentru atingerea mai multor obiective, cum ar fi plata pensiilor şi pentru asigurarea plăţilor din cadrul măsurilor active, ''indiferent că este vorba de şomaj tehnic sau de programul flexibil de muncă".

"Este necesară această rectificare pentru că am avut o situaţie care a generat noi şi noi provocări, noi şi noi cheltuieli. A trebuit să facem faţă la reglementări nou apărute care au generat noi cheltuieli şi, practic, este absolut necesară adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru a atinge câteva obiective. Primul - asigurarea resurselor pentru plata pensiilor, se ştie că am crescut punctul de pensie cu 14% şi este necesar să asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor", a declarat Orban, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că, de asemenea, este necesară asigurarea resurselor financiare pentru "plăţile din cadrul măsurilor active, indiferent că este vorba de şomaj tehnic sau de programul flexibil de muncă".

"De asemenea, este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul Sănătăţii provocate de pandemia de COVID", a precizat Orban.

El s-a referit şi la sumele suplimentare alocate pentru investiţii la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru "a putea face faţă plăţilor, în cadrul programelor de investiţii locale".

"De asemenea, a fost necesară rectificarea bugetară pentru a putea asigura resurse financiare suplimentare pentru plăţile care au apărut în cursul acestui an, fie că e vorba de plăţi pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, fie că este vorba de plăţi care trebuie făcute pentru decontarea subvenţiei la motorină", a explicat şeful Guvernului.

Premierul a făcut referire şi la situaţia legată de solicitările venite din partea consiliilor judeţene şi primăriilor.

"Consiliile judeţene şi primăriile solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale, la nivelul consiliilor judeţene cheltuielilor pentru Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, iar la nivelul primăriilor este nevoie de o echilibrare a bugetelor locale pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Din acest motiv a trebuit să suplimentăm, să realimentăm Fondul de rezervă al Guvernului care a utilizat resursele pentru a face faţă cheltuielilor de diverse feluri, fie în domeniul Sănătăţii, fie în domeniul ordinii publice, fie în alte domenii de activitate, astfel încât să putem realiza o echilibrare care să asigure resursele financiare către autorităţile locale pentru plăţile sociale", a spus Orban.

Şeful Executivului a arătat că rectificarea este necesară şi pentru realizarea unor plăţi în cadrul diferitelor scheme de ajutorare a companiilor care au fost afectate de pandemia de COVID.

În ultima şedinţă de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a prezentat a treia rectificare bugetară din acest an, prin care se asigură finanţarea necesară în sănătate, asistenţă socială şi educaţie.

Acesta a reiterat principalii parametri ai acestei rectificări - o creştere a deficitului bugetar de la 8,6% din PIB la 9,1%, adică 96 miliarde lei.

El a menţionat şi câteva ministere unde sunt alocate mai multe resurse la această rectificare bugetară: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - 1,6 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - 1,1 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii - 1 miliard de lei, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - 1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene - 105 milioane de lei, Ministerul Public - 90 de milioane de lei şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - 19 milioane de lei.

"Şi mai sunt şi alte ministere care primesc sume mai mici, dar sunt ministere care primesc sume la această rectificare. Bineînţeles că sunt şi ministere care au observat economii după 10 luni de zile de execuţie şi aceste ministere au pus aceste economii la dispoziţia Guvernului. După cum ştiţi, rectificarea bugetară este publică, pe site-ul Ministerului de Finanţe, este în transparenţă", spunea săptămâna trecută şeful de la Finanţe, potrivit Agerpres.

Alte puncte aflate pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

 

Pe agenda şedinţei Executivului de luni figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în materie de reglementare a dreptului de intrare şi şedere pe teritoriul României.

Totodată, Executivul urmează să aprobe şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

Pe agenda Guvernului se află şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Reamenajare şi dotare - Corpul B3 al Palatului Parlamentului, str. Izvor nr. 2-4, sector 5, Municipiul Bucureşti". Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în spaţiul care va fi reamenajat urmează să funcţioneze viitorul sediu al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Durata de realizare a investiţiei este de 24 de luni, iar valoarea totală, inclusiv TVA 19%, se ridică la 96.233.000 de lei.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Executivul va aproba scoaterea din rezervele de stat a 8 construcţii uşoare din elemente modulate şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei împotriva COVID-19, prin amenajarea a două puncte de triaj epidemiologic pentru unităţile spitaliceşti din judeţul Cluj.

Tot luni, Guvernul va adopta şi un memorandum privind negocierea şi semnarea "Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Tisa, între localităţile Sighetu Marmaţiei (România) - Bila Tserkva (Biserica Alba-Ucraina)".

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO