Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei zile de doliu în Liban, după moartea liderului Hezbollah. Reacția președintelui SUA, Joe Biden

Guvernul libanez a decretat trei zile de doliu după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Zilele de doliu sunt luni, marţi şi miercuri.

Marşuri spontane ale îndoliaţilor care se băteau cu pumnul în piept în timp ce ridicau steagurile Hezbollah au fost semnalate în diferite cartiere din Beirut în cursul zilei de sâmbătă.

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden a calificat sâmbătă atacul israelian în care a murit Hassan Nasrallah drept o „măsură a dreptăţii” după dominaţia sa bazată pe teroare timp de patru decenii.

Comentariile au venit după ce gruparea libaneză Hezbollah a confirmat sâmbătă că Nasrallah, unul dintre fondatorii grupării, a fost ucis într-un atac aerian israelian la Beirut.

Biden a menţionat că operaţiunea de eliminare a lui Nasrallah a avut loc în contextul mai larg al conflictului care a început cu masacrarea israelienilor de către Hamas la 7 octombrie 2023, notează AP.

„Nasrallah, a doua zi, a luat decizia fatidică de a se alătura Hamas şi de a deschide ceea ce el a numit un «front nordic» împotriva Israelului”, a precizat Biden într-un comunicat.

De asemenea, el a menţionat că Hezbollah, sub comanda lui Nasrallah, a fost responsabil pentru moartea a mii de americani, israelieni şi libanezi.

Confirmarea morţii lui Nasrallah vine într-o săptămână în care principalii consilieri ai lui Biden pe probleme de securitate naţională au început să lucreze în contextul Adunării Generale a ONU pentru a obţine sprijin pentru o încetare a focului de 21 de zile între Israel şi Hezbollah, care, sperau ei, ar putea, de asemenea, să aducă un suflu nou în eforturile blocate de a asigura un armistiţiu în Gaza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult