Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Robert Mugabe, fostul președinte din Zimbabwe, a murit la 95 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani, relatează BBC.

Mugabe, în vârstă de 95 de ani, era spitalizat din aprilie în Singapore. Decesul a fost anunţat pe Twitter de succesorul lui Mugabe, actualul preşedinte Emmerson Mnangagwa. "Cu cea mai mare tristeţe, anunţ moartea părintelui fondator şi fostului preşedinte al Zimbabwe, Tov. Robert Mugabe", arată mesajul de pe contul oficial al preşedinţiei de la Harare.

Conform unei surse a agenţiei Reuters, fostul şef de stat a primit îngrijiri medicale de mai multe ori în ultimii ani în Singapore, unde a şi murit.

În noiembrie anul trecut, Mnangagwa afirmase că Mugabe nu mai putea merge şi a fost internat în Singapore, dar nu a precizat ce tratamente urma. Oficialii au declarat de mai multe ori că fostul preşedinte a fost tratat de cataractă şi au dezminţit informaţiile din presă conform cărora suferea de cancer la prostată.

El a fost a fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.

Citește și
Robert Mugabe
Robert Mugabe va primi 10 milioane de dolari şi salariu pe viaţă

După mai bine de 3 decenii în fruntea țării, în 2017 Mugabe a fost îndepărtat de la putere în urma unei lovituri de stat. Mugabe, un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mână de fier, punând căluş opoziţiei şi ruinându-i economia.

Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului. În noiembrie 2017, Robert Mugabe a hotărât să demisioneze din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, la câteva ore de când partidul său care se afla la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult