Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premieră pentru NASA. Savanții au reușit să colecteze probe de pe suprafața unui asteroid

Your browser doesn't support HTML5 video.

NASA a reuşit să colecteze, cu ajutorul misiunii de studiu OSIRIS-REx, probe de pe suprafaţa unui asteroid.

 

După ce a petrecut aproximativ doi ani în preajma asteroidului Bennu aflat în apropierea Pământului, misiunea OSIRIS-REx a folosit un braţ robotic pentru a aduna bucăţi de pe suprafaţa lui care vor fi trimise pe Terra pentru a fi studiate, relatează News.ro

Este prima dată când Agenţia spaţială americană a adunat mostre de pe suprafaţa unui asteroid.

„Am reuşit”, a spus Dante Lauretta, cercetător principal în misiunea OSIRIS-REx, în timpul transmisiunii live de marţi seară. „Am marcat suprafaţa asteroidului”.

Mostrele sunt aşteptate să ajungă pe Pământ în septembrie 2023, potrivit NASA. Cercetătorii au spus că materialele de pe Bennu ar putea dezvălui informaţii interesante legat de formarea sistemului solar.

Citește și
terra
Cercetătorii au descoperit că un asteroid, care se îndreaptă spre Pământ, este de fapt o rachetă. Care este explicația

Asteroizii sunt ansambluri de ingrediente care au format sistemul solar în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Astfel, studierea proprietăţilor chimice ale rocilor spaţiale ar putea descifra secrete despre planate şi originea vieţii de pe Pământ.

OSIRIS-REx este prima misiune a NASA care colectează probe de pe un asteroid, dar nu este unica.

Misiunea japoneză Hayabusa a livrat câteva micrograme de material de pe asteroidul Itakowa în 2010. O a doua misiune japoneză, Hayabusa2, a luat o mică mostră de pe asteroidul Ryugu în februarie 2019. Aceasta urmează să revină pe Pământ în decembrie 2020 cu proba.

Yuichi Tsuda, manager de proiect al Hayabusa2, proiect al Agenţiei Japoneze de Explorare Spaţială, a salutat reuşita misiunii NASA. El a scris pe Twitter: „Mâine, o nouă uşă se va deschide în explorarea sistemului solar. Echipa OSIRIS-REx ar putea să obţină rezultate importante, prin decizii corecte şi control desăvârşit”.

Cum s-a desfășurat misiunea

 

Misiunea OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer), în valoare de 800 de milioane de dolari, orbitează asteroidul Bennu de la o altitudine de aproximativ 760 de metri, însă marţi a petrecut câteva ore pentru a coborî pe suprafaţa lui.

Întreaga manevră efectuată pentru colectarea probelor a durat 4 ore şi jumătate. Sonda a fost în contact cu asteroidul aproximativ 16 secunde.

OSIRIS-REx a fost lansată în septembrie 2016 şi a ajuns pe orbita Bannu, aflat la mai mult de 320 de milioane de kilometri de Pământ, după aproximativ doi ani. Experţii NASA au calculat că există 1 şansă la 2.700 ca Bennu să lovească Pământul între anii 2175 şi 2199.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult