Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pompier din Ucraina dispărut în zonele rusificate, condamnat la închisoare. Serviciile prestate pentru ocupanți

Un pompier din Ucraina a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru colaboraționism cu trupele rusești de ocupație. Ucraineanu e dispărut de doi ani, astfel că decizia a fost pronunțată în lipsă.

Acuzatul, care nu a fost numit de autorităţi, "a colaborat voluntar" în 2022 cu forţele ruse, care la acea vreme ocupaseră oraşul în care el locuia, Liman, în estul Ucrainei, a precizat biroul procurorului ucrainean din regiunea Doneţk, conform AFP și Agerpres.

Pompierul refuzase să evacueze oraşul în momentul ocupării acestuia de armata rusă, după cum ordonaseră superiorii săi, potrivit acestei surse.

Declarat vinovat de "colaborare", el a fost condamnat la "14 ani de închisoare în contumacie", a anunţat biroul procurorului, precizând că acest bărbat "fugise" spre alte teritorii aflate încă sub ocupaţia trupelor ruse, atunci când armata ucraineană eliberase Liman în toamna lui 2022, în urma unei contraofensive în zonă.

În timpul ocupaţiei, pompierul "jurase credinţă" separatiştilor proruşi din regiune, dirijaţi de Moscova, potrivit acuzaţiei.

Citește și
ciclonul Boris
Imagini dramatice în mai multe țări din Europa, după dezastrul provocat de ciclonul Boris. "Situație extremă, fără precedent"

Biroul procurorului afirmă că el a ajutat forţele ruse „să distrugă urmele crimelor" şi „a executat alte ordine ilegale", fără a oferi alte detalii.

De la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, procurorii din Ucraina au declanşat mii de proceduri asupra unor suspiciuni de colaborare cu forţele Moscovei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult