Imagini dramatice în mai multe țări din Europa, după dezastrul provocat de ciclonul Boris. "Situație extremă, fără precedent"
Ciclonul Boris continuă să facă prăpăd în Europa. Un pompier din Austria a murit în timpul unei operațiuni de salvare.
Iar premierul Poloniei a confirmat un prim deces din cauza inundațiilor. Și Cehia se confruntă cu probleme. Patru oameni luați de ape au dispărut.
În Polonia, ciclonul Boris a adus ploi puternice. Acolo, unde un baraj construit la începutul secolului trecut, cu o înălţime de 29 de metri, nu a mai făcut faţă. Primarul localităţii din apropiere, Bystrzyca Klodzko, a avertizat populaţia că apa se va revărsa peste baraj.
Provincia Klodzko, în Silezia Inferioară, lângă granița cehă, a devenit locul celor mai grave inundații din Polonia. Vorbind de acolo, premierul polonez a anunțat că cel puțin 1.600 de oameni au fost evacuați.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Avem primul deces confirmat prin înec, aici, în comitatul Klodzko. Situația este încă foarte dramatică în multe locuri, unde locuitorii, nu în totalitate – unii, desigur, nu toți – subestimează uneori nivelul de amenințare și refuză ordinele de evacuare.”
În zonele afectate, 17.000 de oameni au rămas fără curent electric. În anumite locuri, nu mai era nici semnal la telefon, ori internet, așa că autoritățile au luat decizia să folosească sateliții Starlink.
Imagini dramatice au fost surprinse într-o localitate de la granița Cehiei cu Polonia. Un pompier, aflat în misiune, a fost pur si simplu doborât de curentul puternic. Era bine prins de frânghii si a reușit să se salveze.
Pompier: „În momentul de față, facem eforturi să evacuăm persoanele care nu au reușit să plece sau au refuzat să fie evacuate înainte de venirea apei mari aici, în orașul Jeseník.”
În Republica Cehă, a fost emis cod roșu de inundații în peste 70 de locuri din țară. Un baraj s-a rupt în regiunea Boemia de Sud, iar apa s-a revărsat şi a inundat oraşe şi sate aflate în aval.
Sute de oameni au fost evacuați, în partea de est, inclusiv dintr-un spital de lângă Brno, al doilea oraș ca mărime din țară. Iar pericolul nu a trecut. Meteorologii avertizează ca ploile vor continua până marți.
Cum solul este saturat, apa de ploaie rămâne la suprafață, crescând riscul apariției unor viituri rapide. Potrivit Institutului de Meteorologie, asemenea "inundații extreme" apar "o dată la un secol"
Peste 200 de mii de oameni au rămas fară curent electric în Republica Ceha. În zonele de risc, autoritățile au ridicat ziduri de protecție din saci de nisip și bariere metalice. Astfel de masuri s-au luat și în Praga, unde Vltava s-a umflat peste cotele de inundatii.
Între timp, autoritățile au declarat "zone de dezastru" pentru 24 de sate din nord-estul provinciei Austria Inferioară și au început evacuarea localnicilor. Oficialii vorbesc despre "o situație extremă, fără precedent".
Și bulevardele din Bratislava au fost acoperite de ape. Autoritățile au declarat stare de urgență, după ce nivelul Dunării, care traversează capitala Slovaciei, a crescut amenințător.