Ciclonul Boris devastează Europa: Morți, dispăruți și oameni luați de ape în centrul capitalei. ”Apar o dată la un secol”
Ciclonul Boris continuă să facă prăpăd în Europa. Un pompier a murit în cursul unei operațiuni de salvare în Austria. Premierul Tusk a confirmat un prim deces în Polonia și patru oameni luați de apă sunt dispăruți în Cehia.
La Chișinău, câțiva localnici au fost luați de viitură chiar în centrul orașului, sâmbătă, când puhoaiele se revărsau pe străzi. Republica Moldova este sub cod portocaliu de ploi puternice.
Două fete, purtate de șuvoaie pe o șosea din centrul Chișinăului, s-au oprit într-o mașină care aștepta la semafor. De acolo, au fost ajutate să iasă pe margine.
O tânără care ținea o umbrelă inutilă este dusă de curent. Și abia reușesc s-o salveze doi trecători.
Ciclonul Boris a adus ploi puternice şi în Polonia, unde un baraj construit la începutul secolului trecut, cu o înălţime de 29 de metri, nu a mai făcut faţă. Sâmbătă seară primarul localităţii din apropiere, Bystrzyca Klodzko, a avertizat populaţia că apa se va revărsa, peste baraj, iar localnicii trebuie să plece imediat.
Astfel provincia Klodzko - în Silezia inferioară, lângă granița cehă - a devenit peste noapte locul celor mai grave inundații din Polonia. Vorbind de acolo, premierul polonez a anunțat că cel puțin 1.600 de oameni au fost evacuați.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Avem primul deces confirmat prin înec, aici, în comitatul Klodzko. Situația este încă foarte dramatică în multe locuri, unde locuitorii, nu în totalitate – unii, desigur, nu toți – subestimează uneori nivelul de amenințare și refuză ordinele de evacuare.”
Inundații extreme care apar o dată la un secol
În zonele afectate, 17.000 de oameni au rămas fără curent electric. În Republica Cehă, a fost emis cod roșu de inundații în mai mult de 70 de locuri din țară. Un baraj s-a rupt în regiunea Boemia de Sud.
Sute de oameni au fost evacuați, în partea de est, inclusiv dintr-un spital de lângă Brno, al doilea oraș, ca mărime, din tara. Dar ar putea urma și alte evacuări. Meteorologii avertizează ca ploile vor continua până marți.
Cum solul este saturat, apa de ploaie rămâne la suprafață, crescând riscul apariției unor viituri rapide. Potrivit institului meteo, asemenea "inundații extreme" apar "o dată la un secol"
Mai mult de 200.000 de oamni nu aveau curent electric, duminică, în Republica Cehă. În zonele de risc, autoritățile au ridicat ziduri de protecție din saci de nisip și bariere metalice. Astfel de măsuri s-au luat și la Praga, unde Vltava s-a umflat peste cotele de inundații.