Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noi proteste în Israel, după ce Parlamentul a adoptat una dintre controversatele legi ale coaliției lui Benjamin Netanyahu

Noaptea de luni spre marți a fost marcată de proteste în Israel, după ce Parlamentul a adoptat una dintre controversatele legi pregătite de coaliția premierului Benjamin Netanyahu.

Noua măsură legislativă va aduce limitări considerabile puterii judecătorești.

Înternat sâmbătă pentru o intervenție chirurgicală, Netanyahu a ieșit din spital cu doar câteva ore înainte de votul crucial.

Încă de duminică seara, oamenii și-au instalat corturile în fața Knessetului. Atunci când s-a aflat rezultatul votului, mulțimea a izbucnit.

Proiectul de lege care limitează puterile Curții Supreme și lasă judecătorii fără posibilitatea de a bloca hotărârile guvernamentale a fost adoptat cu 64 de voturi "pentru" și niciunul "împotrivă".

În zadar a încercat opoziția să obțină o amânare și chiar să boicoteze procesul părăsind sala. Membrii coaliției de dreapta a premierului Benjamin Netanyahu au avut suficiente voturi pentru a trece legea.

Citește și
Benjamin Netanyahu
Beniamin Netanyahu, dus de urgență la spital. Premierul israelian a căzut și s-a lovit la cap

Yair Lapid, liderul opoziției: "E o zi tristă. O zi a distrugerii "Templului", o zi a unei uri gratuite. Mă uit la coaliția care sărbătorește și vă întreb: ce sărbătoriți? Că desființați statul nostru evreiesc?"

Premierul Benjamin Netanyahu, abia externat din spital, s-a prezentat în Parlament pentru votul mult așteptat. El a fost înternat sâmbătă pentru a-i fi pus un stimulator cardiac.

Benjamin Netanyahu: "Nu renunțăm la șansa de a ajunge la un acord larg - și vă spun că este posibil. Le spun liderilor opoziției: puteți continua să vă certați, puteți continua să luptați, dar puteți face și altceva, puteți ajunge la o înțelegere legat de ceea ce trebuie făcut mai departe."

Oamenii au ieșit în stradă în întreaga țară și s-a ajuns chiar și la ciocniri violente la Tel Aviv și Ierusalim. Cel puțin 50 de oameni au fost arestați.

Aceasta este una dintre cele mai grave crize prin care trece Israelul în istoria sa de 75 de ani. Iar situația s-a inflamat după ce 10.000 de rezerviști, inclusiv piloți ai forțeleor aeriene - esențiale pentru capacitățile ofensive și defensive ale Israelului - au amenințat că nu vor mai răspunde la convocările armatei.

Foști șefi ai serviciilor de secrete israeliene, judecători șefi și personalități proeminente s-au exprimat, de asemenea, împotriva reformelor guvernului.

Inclusiv președintele american, Joe Biden, l-a criticat deschis pe Netanyahu. Iar Casa Albă a calificat drept "regretabilă" adoptarea acestei legi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult