Benjamin Netanyahu poate pierde totul în câteva săptămâni. ”S-ar cuveni să demisioneze”

Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 19:49
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 14:14
Categorie: Internaţional

Premierul israelian Beniamin Netanyahu se declară victima unei "campanii de calomnie fără precedent" şi acuză opoziţia de presiuni exercitate asupra sistemului judiciar, cu scopul de a răsturna soarta alegerilor legislative din 9 aprilie.

Joi seară, procurorul general al Israelului şi-a anunţat intenţia de a-l inculpa pe şeful guvernului pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în 3 dosare diferite. Chiar şi numai câteva procente pot face diferenţa dintre victorie şi eşec, pentru că în acest moment Netanyahu are doar un avantaj minim faţă de rivalul său.

Procurorul general Avihai Mandel-blit, care a fost, culmea, şeful de cabinet al lui Netanyahu, a anunţat că îi oferă premierului posibilitatea de a se explica, înainte să ia o decizie definitivă privind inculparea.

Beniamin Netanyahu este suspectat de luare de mită şi conflict de interese pe când era și ministru al Comunicațiilor.

Oren Libermann, CNN International Correspondent: ”În cel mai important dosar, aşa-numitul caz 4000, anchetatorii spun că Netanyahu a oferit favoruri fiscale în valoare de 300 de milioane de dolari grupului de telecomunicaţii Bezeq, deţinut de un prieten, om de afaceri prosper. A primit în schimb acoperire mediatică favorabilă pe site-ul Walla, deţinut de respectivul om de afaceri.

Anunţul procurorului general ameninţă serios îndelungata "domnie" a lui Netanyahu. Într-o reacţie rapidă, ce aminteşte izbitor de teoria repetată în neştire şi de preşedintele Donald Trump, Netanyahu s-a declarat victima unei vânători de vrăjitoare şi a contra-atacat cu un amestec, atent dozat, de duritate şi emoţie.

Benjamin Netanyahu: ”Stânga face asta pentru că ştie că nu ne poate învinge la urne. Aşa că, pentru a influenţa alegerile, stângă a exercitat o presiune teribilă, necontenită, inumană aş zice, asupra procurorului general. Cum procurorul general e şi el doar un om, presiunea a dat roade.

Cu doar câteva ore înainte de anunţul procurorului general, Netanyahu a difuzat pe contul său de Twitter o animaţie cu mesajul că toate dosarele împotriva lui se vor prăbuşi din lipsă de temei.

Benjamin Netanyahu: ”Cetăţeni ai Israelului, vă asigur că acest castel din cărţi de joc se va nărui. Sunt 4.000% sigur de asta. Am de gând să vă slujesc ca prim-ministru încă mulţi ani de acum înainte.

Yohanan Plesner, analist politic: ”Din punct de vedere etic, dar şi practic, s-ar cuveni ca premierul să demisioneze şi să se concentreze pe spălarea propriului nume în instanţă. Acuzaţiile sunt atât de severe încât este aberant ca dimineaţa Netanyahu să răspundă acuzaţiilor în instanţă, iar după-amiază să supervizeze activitatea instituţiilor judiciare, ca prim-ministru. Dar probabil că nu va demisiona.

Benjamin Netanyahu ar putea fi inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere
Benjamin Netanyahu ar putea fi inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere
VIDEO PROTVPLUS.RO
emmanuel macron, franta, discurs, proteste, vestele galbene, reactii, actul V
Record pentru Emmanuel Macron. Câte ore a vorbit președintele francez în public
Româncă, dată exemplu negativ în Londra. „Avem toleranță zero față de furt”. VIDEO
Un avion a luat foc pe aeroportul din Teheran, cu 100 de pasageri la bord
Donald Trump ar putea primi Brazilia în NATO
Primul ghid turistic al Coreei de Nord. Cei care îl folosesc riscă chiar moartea
Planul pentru Brexit, oprit de o lege din 1604. May va cere amânarea ieşirii din UE
Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei
Situație alarmantă. Factorii care duc la o criză globală a apei potabile
Oraș șters de pe suprafața pământului de ciclonul Idai
Atacatorul din Utrecht a ucis o fată de 19 ani. Cine sunt victimele sale
Numele teroristului din Noua Zeelandă NU va fi pronunțat niciodată. Decizia premierului
Și-a lăsat fetița să moară sufocată în mașină în timp ce ea făcea sex cu șeful în casă
Motivul pentru care unui bărbat cu dizabilități i s-a interzis de 2 ori să intre în club