Benjamin Netanyahu poate pierde totul în câteva săptămâni. ”S-ar cuveni să demisioneze”


Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 19:49
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 14:14
Categorie: Stiri externe

Premierul israelian Beniamin Netanyahu se declară victima unei "campanii de calomnie fără precedent" şi acuză opoziţia de presiuni exercitate asupra sistemului judiciar, cu scopul de a răsturna soarta alegerilor legislative din 9 aprilie.

Joi seară, procurorul general al Israelului şi-a anunţat intenţia de a-l inculpa pe şeful guvernului pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în 3 dosare diferite. Chiar şi numai câteva procente pot face diferenţa dintre victorie şi eşec, pentru că în acest moment Netanyahu are doar un avantaj minim faţă de rivalul său.

Procurorul general Avihai Mandel-blit, care a fost, culmea, şeful de cabinet al lui Netanyahu, a anunţat că îi oferă premierului posibilitatea de a se explica, înainte să ia o decizie definitivă privind inculparea.

Beniamin Netanyahu este suspectat de luare de mită şi conflict de interese pe când era și ministru al Comunicațiilor.

Oren Libermann, CNN International Correspondent: ”În cel mai important dosar, aşa-numitul caz 4000, anchetatorii spun că Netanyahu a oferit favoruri fiscale în valoare de 300 de milioane de dolari grupului de telecomunicaţii Bezeq, deţinut de un prieten, om de afaceri prosper. A primit în schimb acoperire mediatică favorabilă pe site-ul Walla, deţinut de respectivul om de afaceri.

Anunţul procurorului general ameninţă serios îndelungata "domnie" a lui Netanyahu. Într-o reacţie rapidă, ce aminteşte izbitor de teoria repetată în neştire şi de preşedintele Donald Trump, Netanyahu s-a declarat victima unei vânători de vrăjitoare şi a contra-atacat cu un amestec, atent dozat, de duritate şi emoţie.

Benjamin Netanyahu: ”Stânga face asta pentru că ştie că nu ne poate învinge la urne. Aşa că, pentru a influenţa alegerile, stângă a exercitat o presiune teribilă, necontenită, inumană aş zice, asupra procurorului general. Cum procurorul general e şi el doar un om, presiunea a dat roade.

Cu doar câteva ore înainte de anunţul procurorului general, Netanyahu a difuzat pe contul său de Twitter o animaţie cu mesajul că toate dosarele împotriva lui se vor prăbuşi din lipsă de temei.

Benjamin Netanyahu: ”Cetăţeni ai Israelului, vă asigur că acest castel din cărţi de joc se va nărui. Sunt 4.000% sigur de asta. Am de gând să vă slujesc ca prim-ministru încă mulţi ani de acum înainte.

Yohanan Plesner, analist politic: ”Din punct de vedere etic, dar şi practic, s-ar cuveni ca premierul să demisioneze şi să se concentreze pe spălarea propriului nume în instanţă. Acuzaţiile sunt atât de severe încât este aberant ca dimineaţa Netanyahu să răspundă acuzaţiilor în instanţă, iar după-amiază să supervizeze activitatea instituţiilor judiciare, ca prim-ministru. Dar probabil că nu va demisiona.

Benjamin Netanyahu ar putea fi inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Se strânge lațul în jurul premierului Israelului. Procurorul general decide dacă îl va inculpa
VIDEO PROTVPLUS.RO