Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liberalii ar putea juca un rol cheie în PE datorită USR-Plus. Ce se întâmplă cu ALDE

Grupul liberal din Parlamentul European va transmite luni seară o declaraţie privind candidatul pe care îl va susţine la şefia Comisiei Europene, după scorul bun obţinut la europarlamentare.

Grupul ALDE, cunoscut acum drept “ALDE + Renaissance + USR Plus” după ce i s-au alăturat atât alianţa din România cât şi europarlamentarii partidului lui Macron, va transmite luni seară o declaraţie care, scrie Politico, ar putea da o lovitură candidaturii lui Manfred Weber la preşedinţia Comisiei Europene.

Potrivit jurnaliştilor de la Politico, care au intrat în posesia documentului încă de luni dimineaţă, liberalii vor anunţa că “nicio majoritate nu e posibilă fără noul grup de centru pe care îl vor crea familia ALDE, Renaissance, USR plus şi alte partide axate pe reforme”.

“Trebuie să fim vigilenţi privind orice tentativă de a evita negocierile necesare între actorii aleşi democratic, deoarece ar putea afecta grav transparenţa şi responsabilitatea procesului democratic european”, se mai arată în document, care vorbeşte despre “noua balanţă de putere” din Parlamentul European şi insistă ca preşedintele Comisiei să poată construi o “majoritate robustă trans-partinică”.

 

Citește și
alegeri vot
Rezultate provizorii București. USR-PLUS a câștigat detașat. Câte procente are PSD
ALDE al lui Tăriceanu va ieşi din ALDE european

 

Mesajul Alianţei condusă de Guy Verhofstadt, scrie Politico, este de fapt îndreptat împotriva lui Manfred Weber, dar şi a oricărei variante de Spitzenkandidat. În acelaşi timp, liberalii transmit că vor să fie parte dintr-o viitoare majoritate.

Potrivit primelor estimări, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa a înregistrat o creştere semnificativă după alegerile europarlamentare, de la 68 la 109 mandate. La aceasta a contribuit procentul mare de voturi obţinut de USR-PLUS, care va înlocui în grupul liberal ALDE al lui Călin Popescu-Tăriceanu. Românii ar aduce 8 europarlamentari grupului condus de Guy Verhofstadt.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult