Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Hvaldimir”, beluga care se presupunea că este „spion” rus a fost împuşcată, susţin mai multe organizaţii

Organizaţiile pentru drepturile animalelor afirmă că balena beluga numită Hvaldimir, care a devenit faimoasă în Norvegia, după ce hamul său neobişnuit a stârnit suspiciuni că a fost antrenată de Rusia ca spion, a fost ucisă cu focuri de armă.

Organizaţiile Noah şi One Whale au declarat că au depus o plângere la poliţia norvegiană, cerându-le să deschidă o anchetă penală.

Numită Hvaldimir într-un joc de cuvinte bazat pe cuvântul norvegian pentru balenă, hval şi prenumele preşedintelui rus Vladimir Putin, beluga albă a apărut pentru prima dată în largul coastei, în regiunea nordică a Norvegiei, Finnmark, în 2019.

Balena a fost găsită moartă într-un golf de pe coasta de sud-vest a Norvegiei.

Trupul său a fost transportat luni la o filială locală a Institutului Veterinar Norvegian, pentru autopsie.

Raportul este aşteptat „în termen de trei săptămâni”, a precizat un purtător de cuvânt al institutului.

Regina Crosby Haug, şefa One Whale, care a spus că a văzut corpul lui Hvaldimir luni, a declarat pentru AFP: „A avut mai multe răni de gloanţe pe corp”.

One Whale a fost fondată pentru a urmări beluga, care devenise o celebritate în Norvegia.

„Rănile balenei sunt alarmante şi de o natură care nu poate exclude un act criminal – este şocant”, a spus directorul Noah, Siri Martinsen.

„Având în vedere suspiciunea de faptă criminală, este esenţial ca poliţia să fie implicată rapid”, a spus ea.

O a treia organizaţie care a urmărit mişcările balenei, Marine Mind, a declarat că a găsit corpul lui Hvaldimir plutind în apă sâmbătă.

„Nu a existat nimic care să dezvăluie imediat cauza morţii”, a declarat directorul Sebastian Strand pentru AFP. „Am văzut semne, dar este prea devreme să spunem ce au fost.”

El a spus că unele dintre răni au fost probabil cauzate de păsări marine, dar nu există nicio explicaţie pentru altele, în acest stadiu.

Cu o vârstă estimată între 15 şi 20 de ani, Hvaldimir era relativ tânăr pentru o balenă beluga, care poate trăi între 40 şi 60 de ani.

Când a fost găsit în 2019, biologii marini norvegieni au scos un ham cu o montură potrivită pentruamplasarea unei camere şi cuvintele „Echipament St. Petersburg” tipărite în limba engleză pe clemele de plastic.

Oficialii norvegieni au spus că Hvaldimir ar fi putut scăpa dintr-o incintă şi că ar fi fost antrenat de marina rusă, deoarece era obişnuit cu oamenii.

Moscova nu a emis niciodată nicio reacţie oficială la speculaţiile că beluga ar putea fi un „spion rus”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult