Francezii, îndemnați să mănânce mai multă brânză. Apelul disperat al fermierilor
De la instalarea stării de urgență, pe 17 martie, până pe 10 aprilie, producătorii și fermierii francezi au avut vânzări cu 60% mai mici, a anunțat Michel Lacoste, președintele Consiliului Național care se ocupă de produsele din domeniul lactatelor.
Acesta a estimat că, la finalul pandemiei de coronavirus, vor rămâne peste 5.000 de tone de brânză nevândută.
Potrivit lui Lacoste, francezii și-au schimbat obiceiurile alimentare de la apariția Covid-19 și au ales să cumpere doar strictul necesar.
”Noi, producătorii și fermierii, nu am încetat să lucrăm. Am lucrat în fiecare zi. Așa că mâncați brânză! Faceți asta pentru a menține cultura și tradiția Franței”, a mai spus acesta.
”80% din produsele noastre nu rezistă mai mult de opt săptămâni la raft. Iar unele nu rezistă nici măcar o lună”, au mai declarat reprezentanții producătorilor.
Majoritatea magazinelor din Franța au fost închise în timpul stării de urgență, dar de săptămâna viitoare va interveni o relaxare a măsurilor de siguranță, iar producătorii speră să urmeze o creștere a consumului.
Belgienii, îndemnați să mănânce mai mulți cartofi
Și fermierii belgieni le-au cerut concetăţenilor să-i ajute şi să mănânce cartofi prăjiţi pentru a rezolva astfel problema unui stoc excedentar de 750.000 de tone de cartofi, care a apărut odată cu pandemia de coronavirus.
”Haideţi să mâncăm cu toţii cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână”, a propus recent Romain Cools, secretarul general al Belgapom, Asociaţia cultivatorilor de cartofi din Belgia.