Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Echipajul Polaris Dawn a revenit pe Pământ. Misiunea spațială privată a făcut istorie după cinci zile pe orbită

Echipajul Polaris Dawn al SpaceX s-a întors pe Pământ după cinci zile pe orbită, în urma unei misiuni istorice care a inclus prima ieșire comercială în spațiu din lume.

Capsula Dragon s-a scufundat în largul coastei Floridei puțin după 08:30, ora locală, un eveniment transmis în direct de SpaceX, conform BBC.

„Aterizarea Dragon a fost confirmată! Bine ați revenit pe Pământ”, a transmis SpaceX pe platforma de social media X. Agenția spațială americană NASA a declarat că misiunea a reprezentat „un salt uriaș înainte” pentru industria spațială comercială.

O misiune istorică

Sâmbătă, echipajul a folosit rețeaua de sateliți SpaceX Starlink pentru a stabili o legătură video directă cu Pământul. Misiunea a fost finanțată de miliardarul Jared Isaacman. Acesta a fost însoțit de Scott Poteet, un pilot pensionat al Forțelor Aeriene ale SUA, și de Sarah Gillis și Anna Menon, angajate ale SpaceX.

Isaacman și Gillis fac parte din primul echipaj neprofesionist care efectuează o ieșire în spațiu, o manevră riscantă care implică ieșirea din nava spațială. Până acum, doar astronauții din cadrul agențiilor spațiale finanțate de guverne au fost trimiși în spațiu. Imaginile transmise în direct i-au arătat pe cei doi membri ai echipajului ieșind din capsula și plutind la 700 km deasupra Pământului.

Citește și
spatiu
Misiunea Polaris Dawn a SpaceX a fost lansată. Pentru prima dată, persoane private vor ieşi în spaţiu

Această plimbare în spațiu a a avut loc la o distanță fără precedent de Pământ, fiind posibilă datorită costumelor inovatoare pentru astronauți, dotate cu noi tehnologii. Pe parcursul celor cinci zile, echipajul a efectuat mai mult de 40 de experimente, inclusiv studii privind impactul misiunilor spațiale asupra sănătății umane și testarea comunicării laser intersatelit între nava spațială Dragon și sateliții Starlink ai Space X.

Echipajul s-a aflat pe orbită în interiorul navetei spațiale Dragon, denumită Resilience, timp de cinci zile, lansată marți dimineața devreme de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Misiunea a intrat în istorie prin atingerea unei altitudini maxime de 1.400 km, care este cea mai mare altitudine la care a zburat un om de la ultima misiune Apollo, în 1972. Polaris Dawn este prima din cele trei misiuni Polaris planificate în colaborarae dintre Isaacman și SpaceX.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult