Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Casele de vacanță ale unor politicieni ruși, închiriate de NATO în timpul exercițiilor militare din Europa

Suedia și Norvegia au recunoscut că, în timpul recentelor exerciții comune NATO, au închiriat pentru trupele lor case de vacanță care aparțin unor politicieni ruși care au legături cu Kremlinul.

Presa suedeză a relatat că proprietarii acestor cabane sunt primarul din Murmansk, Igor Morar, fiica lui Viktor Saigin, un vechi membru al Dumei din regiunea Murmansk, și Alexander Timofeev, șeful flotei rusești de spărgătoare de gheață nucleare Atomflot.

Exercițiul Nordic Response al NATO, la care au participat 20.000 de militari din 13 țări, a avut loc în apropierea zonei turistice Troms din nordul Norvegiei. Încă din 2009, acolo au fost construite aceste case cu scopul de a atrage turiști ruși.

Aceste locuințe, numite neoficial în norvegiană "cabane rusești", sunt situate într-o zonă sensibilă din punct de vedere militar, în apropierea aeroportului militar Bardufoss și a cartierului general al armatei norvegiene, potrivit Ukrainska Pravda.

NATO nu a știut cine sunt proprietarii cabanelor

Canalul suedez de televiziune TV4 și portalul norvegian Nordlys au confirmat cu o zi înainte că militarii suedezi și norvegieni au închiriat într-adevăr paturi în aceste case, în luna martie. Acest lucru a fost confirmat și de purtătoarea de cuvânt a forțelor armate suedeze, Sofia Kalmeborg.

Citește și
nato rusia
Cum a reușit Rusia să surprindă NATO în plin război. Geoană: "A făcut două lucruri mai repede decât am anticipat"

Aceasta din urmă a subliniat, însă, că NATO nu știa cine sunt proprietarii acelor cabane și nu avea o procedură adecvată pentru verificarea proprietățiilor.

Ea a precizat că, potrivit evaluării lor, nu a existat niciun risc ca informațiile să ajungă la persoane nepotrivite.

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre, comentând informațiile răspândite în mass-media, a subliniat că "trebuie să urmărim foarte atent această problemă - cine deține proprietăți imobiliare în Norvegia, unde și dacă acestea ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult