Micul stat NATO care a găsit posibilitatea de a înarma masiv Ucraina, cu un milion de obuze și rachete Grad
Un stat NATO care se învecinează cu Rusia a găsit posibilitatea de a achiziționa un alt lot de muniție pentru armata ucraineană în valoare de câteva miliarde de euro. Furnizorii sunt din țări non-europene.
Estonia are posibilitatea de a achiziționa obuze și rachete în valoare de două până la trei miliarde de euro pentru armata ucraineană. Însă, acest lucru va fi posibil dacă aliații vor furniza fonduri, notează RBC-Ukraine.
Mai exact, pachetul de arme pentru Ucraina ar consta în circa un milion de obuze și rachete Grad.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că a vorbit deja despre această posibilitate la o reuniune a aliaților la baza militară Ramstein din 19 martie. Potrivit acestuia, Estonia ar putea obține aceste muniții în principal din țări non-europene.
Propunerea Estoniei, separată de inițiativa UE
"Din păcate, nu pot preciza. În multe cazuri, vânzătorul însuși nu dorește să fie cunoscut. Având în vedere că comenzile includ atât obuze de 155 mm, cât și de 152 mm, Rusia caută în mod activ furnizori la nivel global și prin intermediul Belarusului [155 mm sunt utilizate de sistemele de artilerie ale NATO, iar armata rusă folosește obuze de 152 mm - n.r.]. Există un fel de cursă contra cronometru pentru a vedea cine le poate asigura primul", a spus el.
De asemenea, el a explicat că această idee a Estoniei este separată de inițiativa UE de a furniza Ucrainei un milion de obuze.
"Aceasta este o chestiune separată. Această cantitate este fie produsă, fie luată din depozitele țărilor din Uniunea Europeană. Aproximativ o treime din această cantitate a fost făcută. Partea rămasă este de aproximativ 600.000-700.000 de cartușe. Țările Uniunii Europene s-au angajat să aprovizioneze Ucraina cu 1,1 milioane de obuze până la sfârșitul acestui an", a subliniat el, potrivit sursei citate.