Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inflația pe luna trecută a scăzut cu aproape un procent față de cea din octombrie, anunță Institutul Națonal de Statistică. Dacă le comparăm însă cu aceeași lună de anul trecut, prețurile au fost mai mari cu 3,4%, în medie, în noiembrie.

Cel mai rău este că acum, în prag de iarnă, s-au scumpit față de Crăciunul trecut cartofii - cu o treime, legumele în general, gazele, curentul și pâinea.

Faţă de luna decembrie 2017, adică de la Crăciunul trecut şi până acum, cartofii s-au scumpit cu 32%. Este vedeta inflaţiei de luna aceasta cartoful. Se pare că recolta deficitară din Europa a influenţat şi la noi preţurile. Alte legume, cum ar fi roşiile, castraveţii, dovleceii şi ardeii s-au scumpit pe medie cu 17 procente.

Pe locul al treilea sunt scumpirile la gaze cu 16%. Facturile din această iarnă vor fi aşadar mai arzătoare decât cele de iarna trecută. S-au scumpit şi lemnele pentru încălzire. Datele Institutului Natonal de Statistică arată că la carnea de vită avem scumpiri de 5 procente, carne care a devenit mai căutată de când cu pesta porcină.

Vedeţi că, dacă vreţi să-i trimiteţi o scrisoare lui Moş Crăciun, serviciile poştale s-au scumpit cu 21%, faţă de anul trecut. S-ar putea să fie mai ieftin să i-o înmânaţi personal.

Citește și
tren, obb, austria, cluj, viena
Primul tren Cluj - Viena a plecat duminică din România. Ce prețuri au biletele

Despre ieftiniri avem puţine vești: s-au ieftinit ouăle cel mai mult, apoi zaharul şi untul - deci prăjiturile s-ar putea să fie mai dulci anul acesta. În general, scumpirile sunt în declin faţă de maximul atins în vara, semn că lumea nu mai cumpăra chiar aşa de mult, dar şi că resursele de bani s-au cam epuizat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult