Europa are un surplus de carne de porc după ce China a oprit importurile. Care este motivul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deși oferta este mare, prețul tot a urcat cu câteva procente în ultimele săptămâni, mărit de costurile care apar în lanțul de aprivizionare.
România importă 80% din carnea de porc pe care o găsim în magazine.
Potrivit autorităților, la nivelul Uniunii Europene ar fi un surplus de peste 2 milioane de tone de carne de porc, din pricina Chinei, care a stopat importurile.
Achim Irimescu, ministru - consilier în cadrul Reprezentanței României la Bruxelles: ”Spania, care se orientase către piața chineză s-a trezit cu stocuri imense. Germania, inclusiv Polonia. Și în acest context, se mizează pe retragerea unor cantități mari de carne de pe piață și stocarea ei de-a lungul a două, cinci luni. ”
România importă în jur de 80% din carnea de porc pe care o găsim în magazine. Cea mai multă, din Spania și Germania. Chiar dacă, cel puțin teoretic, avem de unde alege, prețurile au crescut usor în ultimele două săptămâni.
Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: ”Diferența vine din costurile adiacente. Din costurile transportului, de exemplu. Pentru că una e să aduci un camion de carne de porc de la Focșani la București, și alta e să îl aduci din Olanda la București. Sau din Spania la București.”
Cresteri mai mici sunt și la carnea de porc care provine din fermele românești.
De altfel, potrivit Asociației Producătorilor de Carne de Porc, dacă până acum trei ani producția autohtonă de carne de porc acoperea peste 70% din consumul intern, acum abia dacă mai acoperă 20%, iar scăderea va continua. Numai în ultima lună, 4 ferme de porci au pus lacătul pe poartă din cauza pestei porcine și a costurilor prea mari.
Adrian Chesnoi, ministrul Agriculturii: ”Noi ne-am confruntat cu pesta porcină africană în ultimii cinci ani, ceea ce a decimat numărul de animale. Am ucis preventiv anul trecut 771.000 de capete de porc și din păcate 92 de milioane de kilograme de carne de porc n-au ajuns pe masa românilor. ”
Potrivit Institutului Național de Statistică, românii preferă carnea de porc, iar consumul mediu anual pentru un locuitor este de 37 de kilograme.