Scumpirile forțează românii să reducă risipa alimentară. Coșurile de cumpărături nu mai sunt pline cu vârf

×
Codul embed a fost copiat

Prin magazine coșurile de cumpărături nu mai sunt pline cu vârf. Oamenii învață să cumpere strictul necesar și să renunțe la frigiderul plin cu mâncare, din care mare parte ajungea la gunoi.

Scumpirile îi forțează să reducă risipa alimentară. Astfel își gestionează mai bine bugetul și silueta.

Față de anii trecuți, când românii cumpărau mai mult decât aveau nevoie și aruncau multă mâncare la gunoi, acum sunt mai cumpătați. Contează prețul și calitatea acum.

Strictul necesar. Nu cumpăr cantități mari, n-am pentru ce. Mă uit acasă și văd ce-mi trebuie. Un litru de ulei, un kg de zahăr, un kg de orez”, spune un cumpărător.

Ne uitam la prețul mai mic și după la calitate. Având în vedere că iau mâncare de două-trei ori pe săptămână se observa că azi am luat cu 2 lei, mâine cu 2 și, după cu 3. Au crescut preturile așa încet”, spune un alt cumpărător.

Citește și
cartofi
Considerate „mâncarea săracului” în România, cartoful și fasolea încep să aibă prețuri mari
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Consumatorul a început să cumpere mult mai puțin, cam cât are nevoie, a învățat un lucru pe care noi îl zicem de ani de zile”, a declarat președintele Romalimenta.

Pentru a avea control asupra produselor pe care le cumpărăm în magazin este important să venim cu o listă. Duminică de exemplu, putem face meniul pentru o întreagă săptămână, iar atunci când venim la cumpărături vom pune în coș doar produsele de care avem nevoie. În așa fel evitam să cumpăram alimente pe care mai apoi le vom arunca.

Iar nutriționiștii ne recomandă să nu avem frigiderele pline, dacă vrem să mâncăm mai puțin.

Pare că facem economie din punct de vedere financiar, în momentul în care cumpărăm cantitate mai mare, că este mai ieftin, dar nu ne dăm seama că având mult în frigider avem tendința să consumam mai mult. Problemele de kilograme în plus, de exces alimentar apar când masa este bogată și porțiile sunt mari. Noi oamenii am fost proiectați să mâncam mult și să ignoram semnalele de sațietate, să mâncam peste capacitatea stomacului și atunci trebuie să realizăm când ne este foame și când ne-am saturat, s-ar putea să mâncam până ne crapă burta”, explică Mihaela Bilic.

Legumele pot fi păstrate mai multă vreme, în anumite condiții.

Ridichiile stau mult mai mult în frigider dacă le punem într-un borcan cu apă și schimbăm apa la două zile, de asemenea verdeață, pătrujnel, mărar, chiar și spanac și salată verde, să le înfășuram într-un prospop și le punem într-o pungă. Se vor hidrata de la apă și vor rezista mai mult. Și ceapa verde, rezistă foarte bine dacă o punem în pahar cu apă și acoperim tulpinile cu o pungă”, a spus un food vlogger.

În această perioadă și restaurantele încearcă să reducă risipa și au făcut modificări la meniu.

Meniurile sunt concepute în felul în care să aibă și garnitura inclusă și să fie ca și gramaj pentru a fi consumat dintr-o singură dată și să nu rămână nimic în farfurie. Porțiile au devenit un pic mai mici”, a spus managerul unui restaurant.

Administratorii restaurantelor observă tot mai des cum oamenii cer la pachet mâncarea rămasă în farfurie, în loc să o arunce.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Conflictul din Ucraina se resimte și în afacerile românești. Care sunt cele mai afectate domenii
Conflictul din Ucraina se resimte și în afacerile românești. Care sunt cele mai afectate domenii

Conflictul din Ucraina afectează grav și afacerile românești. Fără materia primă care venea din Rusia și Ucraina, se descurcă foarte greu, mai ales că au început să vină și facturile uriașe la gaze și curent.

Considerate „mâncarea săracului” în România, cartoful și fasolea încep să aibă prețuri mari
Considerate „mâncarea săracului” în România, cartoful și fasolea încep să aibă prețuri mari

Considerate „mâncarea săracului” în România, cartoful și fasolea încep să aibă prețuri care pe mulți îi sperie. Doar în ultimul an, cartoful s-a scumpit cu 30 la sută, iar fasolea a avut o creștere de 6 procente.  

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.