Scumpirile forțează românii să reducă risipa alimentară. Coșurile de cumpărături nu mai sunt pline cu vârf
Prin magazine coșurile de cumpărături nu mai sunt pline cu vârf. Oamenii învață să cumpere strictul necesar și să renunțe la frigiderul plin cu mâncare, din care mare parte ajungea la gunoi.
Scumpirile îi forțează să reducă risipa alimentară. Astfel își gestionează mai bine bugetul și silueta.
Față de anii trecuți, când românii cumpărau mai mult decât aveau nevoie și aruncau multă mâncare la gunoi, acum sunt mai cumpătați. Contează prețul și calitatea acum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Strictul necesar. Nu cumpăr cantități mari, n-am pentru ce. Mă uit acasă și văd ce-mi trebuie. Un litru de ulei, un kg de zahăr, un kg de orez”, spune un cumpărător.
„Ne uitam la prețul mai mic și după la calitate. Având în vedere că iau mâncare de două-trei ori pe săptămână se observa că azi am luat cu 2 lei, mâine cu 2 și, după cu 3. Au crescut preturile așa încet”, spune un alt cumpărător.
„Consumatorul a început să cumpere mult mai puțin, cam cât are nevoie, a învățat un lucru pe care noi îl zicem de ani de zile”, a declarat președintele Romalimenta.
Pentru a avea control asupra produselor pe care le cumpărăm în magazin este important să venim cu o listă. Duminică de exemplu, putem face meniul pentru o întreagă săptămână, iar atunci când venim la cumpărături vom pune în coș doar produsele de care avem nevoie. În așa fel evitam să cumpăram alimente pe care mai apoi le vom arunca.
Iar nutriționiștii ne recomandă să nu avem frigiderele pline, dacă vrem să mâncăm mai puțin.
„Pare că facem economie din punct de vedere financiar, în momentul în care cumpărăm cantitate mai mare, că este mai ieftin, dar nu ne dăm seama că având mult în frigider avem tendința să consumam mai mult. Problemele de kilograme în plus, de exces alimentar apar când masa este bogată și porțiile sunt mari. Noi oamenii am fost proiectați să mâncam mult și să ignoram semnalele de sațietate, să mâncam peste capacitatea stomacului și atunci trebuie să realizăm când ne este foame și când ne-am saturat, s-ar putea să mâncam până ne crapă burta”, explică Mihaela Bilic.
Legumele pot fi păstrate mai multă vreme, în anumite condiții.
„Ridichiile stau mult mai mult în frigider dacă le punem într-un borcan cu apă și schimbăm apa la două zile, de asemenea verdeață, pătrujnel, mărar, chiar și spanac și salată verde, să le înfășuram într-un prospop și le punem într-o pungă. Se vor hidrata de la apă și vor rezista mai mult. Și ceapa verde, rezistă foarte bine dacă o punem în pahar cu apă și acoperim tulpinile cu o pungă”, a spus un food vlogger.
În această perioadă și restaurantele încearcă să reducă risipa și au făcut modificări la meniu.
„Meniurile sunt concepute în felul în care să aibă și garnitura inclusă și să fie ca și gramaj pentru a fi consumat dintr-o singură dată și să nu rămână nimic în farfurie. Porțiile au devenit un pic mai mici”, a spus managerul unui restaurant.
Administratorii restaurantelor observă tot mai des cum oamenii cer la pachet mâncarea rămasă în farfurie, în loc să o arunce.