Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început procesul de digitalizare a peste 5 milioane de dosare de pensii

Your browser doesn't support HTML5 video.

A început procesul de digitalizare a peste 5 milioane de dosare de pensii. În casele de pensii din întreaga țară, cei peste o mie de funcționari, angajați de curând, introduc dosarele pensionarilor în sistem.

Este o etapă importantă după care putem să vorbim, spun autoritățile, despre o lege de recalculare și eliminiare a inechităților.

Roberta și Catalin lucrează la dosarul de pensionare al unui fost aviator. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, angajat recent, introduce în calculator filă cu filă, dosarul de muncă al acestuia.

Atunci când i s-a calculat omului pensia, sistemul nu i-a luat în calcul toate sporurile primite de-a lungul timpului.

Aproximativ o mie de dosare pe care angajații casei de pensii din sectorul 3 le-au verificat până acum și au descoperit faptul că există sporuri care nu au fost luate în calcul în momentul în care pensia a fost stabilită. Asta pentru că legislația în vigoare nu permite acest lucru. Toate aceste dosare vor fi recalculate, conform noii legi. Până atunci însă, există riscul ca oamenii să conteste pensia în instanță și să aibă câștig de cauză.

Citește și
Pensie
Victimele birocratiei. Dupa zeci de ani de munca, mii de brasoveni asteapta luni intregi sa primeasca prima pensie

Autoritățile trebuie să recalculeze în jur de 5 milioane de pensii, dar mai întâi este nevoie de digitalizarea dosarelor. Acum, oamenii cu aceeași contributivitate, au pensii diferite în funcție de momentul în care s-au pensionat. Din această cauză, aproximativ 30 de mii de români au dat statul în judecată și cer bani mai mulți.

Odată cu introducerea în format digital a tuturor dosarelor de pensii, autoritățile vor crea un sistem integrat, accesibil tuturor. Pratic, în viitor, vă puteți calcula singuri pensia, din fața propriului calculator.

Roberta, angajată casă de pensii: "Este mult mai simplu, el intră, își vede , nu neapărat dacă nu știe să citească, o decizie de pensie, dar văzând pe program, se vede clar și atunci o să fie și încrederea mai mare."

Ministrul Muncii spune că intenționează să indexeze de la 1 ianuarie pensiile cu un procent situat între 6 și 12 la sută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult