Victimele birocratiei. Dupa zeci de ani de munca, mii de brasoveni asteapta luni intregi sa primeasca prima pensie
Mii de oameni care au ajuns la varsta pensionarii se trezesc fara niciun venit. Trebuie sa astepte luni de zile pana cand le vine prima pensie din cauza birocratiei si a numarului mic de functionari care le proceseaza dosarele.
Ion Nistor are 63 de ani, din care peste 40 a trudit din greu. Ultimii zece in Spania, ca sofer de TIR. Si-a depus actele de pensionare, anul trecut, la inceputul verii. Spaniolii au solutionat dosarul in opt zile si au trimis actele in Romania. De atunci, bietul om bate degeaba drumul Casei de Pensii.
"Se lucreaza la ele, era prin februarie, dupa trei saptamani zice ca au trimis actele in Spania, am intrebat acolo si n-au primit nimic. Am venit aici pe 27 iunie si imi spune ca mai trebuie doua hartii de la Bucuresti", povesteste Ion Nistor.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Termenul legal de solutionare a dosarului este de 45 de zile, iar functionarii recunosc ca au intarzieri de cateva luni la aproape toti solicitantii.
"Domnul meu, trebuie sa ne intelegeti ca vin cerereri din toata lumea si sunt doua colege pe pensii internationale, doi oameni, cel putin 3.000 de dosare sunt in lucru, nu am cum sa le fac mai repede, trebuie analizate documente", a mai spus barbatul.
Desi se afla sub tratament medical in Spania, Ion Nistor a venit de mai mlte ori in tara sa rezolve problema pensiei: "Daca ar fi numai dansul singur ar fi gata imediat dosarul, daca ar fi numai el, dar Brasovul a fost un oras industrializat si stiti ce s-a intamplat cu industria si lumea a plecat in alte tari europene, Brasovul are foarte multe dosare europene".
Si la cei care au lucrat numai in tara sunt probleme: legislatia se schimba des, iar numarul angajatilor casei de pensii a scazut de la un an la altul.
"Sunt multe probleme pe care incercam sa le rezolvam din mers si sa invatam din mers pentru ca nu avem experienta necesara si poate ca acesta este si motivul pentru care intarziem", a spus Ioan Pamparau, director adjunct Casa de Pensii Brasov.
In Brasov, 85 de angajati prelucreaza anual peste 18.000 de dosare de pensie. Situatia este insa asemanatoare in toate judetele tarii.