Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hipertensiunea și diabetul au nevoie de diagnostic cât mai devreme. Distrug cel mai repede funcția renală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum folosesc vitamina D? Nu ne uităm în soare și nici în farfurie. Ca să folosesc vitamina D, rinichii trebuie să fie funcționali. Afăm imediat cum se determină fucția renală.  

Vitamina D3. O luăm din alimentele de origine animală, dar și din soare. Vitamina D2, din ciuperci. Ca să folosim aceste surse, ficatul și rinichii trebuie să le adauge apă. Ne explică medicul nefrolog Cristina Căpușă.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Două molecule. Prima este adăugată în ficat, apoi mai este adăugată una în rinichi. Vitamina activă este cea care are aceste două molecule de apă. Și apoi poate să meargă pe receptorii de vitamina D, care există peste tot în organism. Vitamina D trebuie să treacă prin rinichi și rinichii să fie funcționali”.

Surse de pește, expunere moderată la soare, ciuperci, dar și suplimente alimentare numite colecalciferol, adică forma de vitamina D, care nu e activată. Aceasta poate fi procesată de organismul uman, adică trecută prin ficat și prin rinichi.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Trebuie suplimente de vitamină inactivă, numită colecaciferol, dar dacă există un deficit nutrițional, ințial trebuie corectat acesta, și pe urmă administrată”.

Citește și
alimente romania ungaria
Vameșii maghiari au confiscat și distrus sute de kilograme de mâncare trimise românilor din Irlanda de rudele din țară

Hipertensiune netratată, diabetul neținut în control. Aceste două boli distrug cel mai repede funcția renală.

Andreea Groza: Hipertensiunea și diabetul, ambele au nevoie de diagnostic cât mai devreme. Tensiunea arterială se ia la șase luni. Glicemia se face la șase luni. Șapte milioane de români au hipertensiune, două milioane, diabet. De aceea, e atât de importantă depistarea precoce.

Analiza de sânge numită creatinină, la valoare de 1,5, arată că funcția rinichiului a rămas la jumătate. Funcția renală, care e în scădere, se vede prima oară în examenul de urină. Dacă sunt prezente proteine în urină, mergeți le medicul specialist nefrolog.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult