Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum apare scleroza renală. În timp duce la rinichi nefuncționali. Avertismentul medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două organe vitale primesc informații greșite permanent. Vorbim despre rinichi. Informațiile greșite vin de la câteva kilograme de grăsime depuse în abdomen.  

Informațiile greșite lovesc și vasele de sânge și inima. Cum e posibil?

Grăsimea dintre organele abdominale o numim grăsime viscerală. Produce semnale chimice haotice. Ne explică profesor doctor Gener Ismail.

Gener Ismail, medic primar nefrolog la Institutul Fundeni: „Face mulți hormoni și acești hormoni dau semnal rinichiului că trebuie să rețină sodiu și apă implicit și asta crează hipertensiune. De aceea, pacientul obez e și hipertensiv. Un pacient obez când își reglează greutatea, tensiunea dispare. Acești pacienți controlându-și greutatea își vindecă sindromul metabolic, inclusiv hipertensiunea, inclusiv diabetul. Sunt studii foarte frumoase care arată asta”.

Grăsimea dintre organele interne e activă, nu doar zace între organe. Aceasta face așa numitul sindrom metabolic care înseamnă rezistență la insulină și diabet, ficat gras, hipertensiune arterială, apoi boli cardiovasculare.

Citește și
rinichi
O persoană din 10 va ajunge la boală cronică de rinichi. Îngrijorător este că diagnosticul apare prea târziu

Din păcate, acest țesut gras care produce hormoni face ca senzația de foame să fie uriașă. Pentru că strică sistemul de informații care reglează apetitul.

Totuși, cum îl înving? Cu foame controlată, cu medicamente mai noi date de medicul de diabet și boli de nutriție, prin chirurgia obezității sau chirurgia bariatrică. Înseamnă micșoarea chirurgicală a stomacului și apoi cantități mici de mâncare.

Contează să învingeți kilogramele de grăsime. Contează și timpul când le învingeți.

Gener Ismail, medic primar nefrolog la Institutul Fundeni: „Am pacienți obezi care vin și au un grad de disfuncție renală. Au slăbit, au făcut chirurgie bariatrică și au văzut că au slăbit. Le facem biopsie și vedem că rinichiul are leziuni induse de obezitate. Nu ți-o tratezi la timp, ai așteptat și apare o disfuncție de organ, leziunile sunt ireversibile, contează când tratezi obezitatea”.

Celulele rinichiului distruse de grăsime nu se pot înmulți. Așa apare scleroza renală – treptat rinichi nefuncționali. Scleroza e produsă de diabet, obezitate, hipertensiune. Mergeți la medic de la câteva kilograme în plus. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult