Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anti-inflamatoarele pot da rezultate fals pozitive la testele antidrog din trafic. Ce pot face șoferii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ibuprofenul administrat pentru infecție respiratorie poate da rezultat FALS pozitiv la un examen toxicologic - făcut în trafic.

Iar combinațiile dintre ibuprofen și codeină, rezultat POZITIV. Întrebarea e ce e de făcut dacă urcăm la volan cu o... răceală astfel încât să nu avem emoții la un control în trafic.

Testul toxicologic din trafic - sau testul rapid antidrog - are markeri, care se pot lega și de substanțe asemănătoare chimic drogurilor. Îl refuzați sau iese pozitiv, vi se ridică permisul pentru 72 de ore și sunteți condus la un spital pentru testare.

Anti-inflamatoarele pot da rezultate FALS POZITIVE la testele rapide din trafic. Spre exemplu, ibuprofenul. Aproximativ 10% din testele din trafic vor ieşi FALS POZITIVE. Ne explică medicul legist Cristian Păpărău:

Dr. Cristian Păpărău, medic primar medicină legală: „Dacă vorbim de ibuprofen poate da rezultat fals pozitiv pentru mai multe categorii de substanțe, THC - din canabis, marihuana - până la amfetamină.”

Pe piață există însă combinații de ibuprofen plus codeină. Au efecte mai puternice împotriva durerii și neplăcerilor asociate virozelor. Codeina va da rezultat POZITIV la testul toxicologic, la categoria OPIACEE.

Dr. Cristian Păpărău, medic primar medicină legală: „Pozitivează un drug test pentru opioide, pe opiacee, dând repet un rezultat, repet, pozitiv. Dacă noi vom încerca să pune, nişte valori, peste care considerăm că persoană are capacitatea de a conduce afectată, probabil nu vom mai afecta atâția oameni, care folosesc uzual aceste medicamente. Nu vom mai umple sistemul judiciar de dosare penale care fac rău unor oameni aflați sub tratament.”

Ce pot face șoferii care au simptome de răceală? Medicii le recomandă paracetamolul pentru ameliorarea simptomelor generale. În rest, ... multă apă.

Conf. univ. dr. Radu Țincu, medic primar anestezie: „Paracetamolul nu e un medicament, care să interfereze atât de mult. Dar sunt și alte medicamente antiinflamatorii, antihistaminice, care pot să dea. De exemplu, pseudoefedrina, pe care o găsim în decongestionantele nazale, dar și sub formă de pastile- acestea pot să determine o interferență.”

Efedrina din picăturile de nas decongestionante, pulberizată în nas, vă face POZITIV la amfetamine, la un eventual test în trafic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult