Testați-vă glicemia o dată la 6 luni! Cum prevenim diabetul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Se numeste acidoza metabolica si este o intoxicatie cronica. O gasim in cazul diabeticilor netratati. Care inca nu stiu ca au diabet. Initial, boala nu da semne clinice si nu doare.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritie: “De multe ori descoperim glicemii mari. Pacientii nu sunt atat de ingrijorati ca au glicemii de 300 - 400 sau, si mai rau, descopera diabetul din cauza complicatiilor, de exemplu o rana la picior care nu se vindeca.”
Cum sa nu ajungem in acesta situatie? O data la 6 luni, trebuie testata glicemia. In rest, incercati ca masa de seara sa nu aiba fructe, dulciuri si cantitati exagerate de alimente.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritie: “Noaptea corpul isi incetineste arderile. Daca noi dam energia unui fruct, plus o masa copioasa, pentru ca n-am mancat toata ziua, ficatul preia glucoza, dar o transforma in grasime.”
Situatia e insotita si de cresterea glicemiei, adica a zaharului din sange.
Zaharul din sange, numit glicemie, trebuie dus in celule, unde este transformat in energie. Il transporta hormonul numit insulina, produs de pancreas. Daca pancreasul nu mai produce suficienta insulina, apare boala numita diabet.
Miscarea previne boala. Pentru ca activitatea fizica duce zaharul din sange in celule, acolo unde ii este locul, fara ajutorul hormonului insulina.
Si tot in preventie gasim plante cu rol hipoglicemiant:
Dr. Carmen Nonn: “Traditia utilizarii plantelor medicinale ne-a invatat ca asocierea frunzelor de dud cu cele de afin si nuc, Stevia rebaudiana, salvie, scorţişoara si schinduf poate ajuta la mentinerea unei valori echilibrate a glicemiei.”
Glicemia insa e o variabila biologica in legatura directa cu mancarea. Asadar, mesele mici protejeaza pancreasul.
Dr. Carmen Nonn: “O astfel de combinatie de plante medicinale, consumată sub forma de ceai, vine cu proprietati hipoglicemiante si de stimulare a functiei pancreasului. Astfel, aceasta combinatie poate reduce nivelul glicemiei asociata unei diete corespunzatoare."